Tesla-topman Elon Musk brengt bod uit op Twitter

Musk op Twitter © Getty

Tesla-topman Elon Musk brengt donderdag een bod uit op het socialemediaplatform Twitter. Musk, die al 9 procent van het bedrijf in handen heeft, doet nu een bod op de resterende aandelen.

Begin april raakte al bekend dat Musk een belang van ruim 9,2 procent had genomen in Twitter. Musk biedt nu via zijn overnamebod alle aandeelhouders 54,2 dollar per aandeel, blijkt uit een mededeling van beurstoezichthouder SEC. Dat zou dan 54 procent meer zijn dan de aandelen waard waren op 28 januari, de laatste dag voordat de techmiljardair in Twitter begon te beleggen. Het bedrijf wordt zo gewaardeerd op zowat 43 miljard dollar. Woensdag sloot het aandeel aan bijna 46 dollar.

Volgens Musk heeft het platform veel potentieel, maar wordt dit nu nog niet volledig waargemaakt. ‘Na mijn belegging realiseer ik me dat dit bedrijf niet zal floreren, noch zijn maatschappelijke taak vervult in zijn huidige vorm. Twitter moet daarom veranderen in een niet-beursgenoteerd bedrijf’, schreef Musk in een brief aan het socialemediumplatform. De Tesla-topman had eerder al kritiek geuit op het feit dat Twitter vrijemeningsuiting te veel beperkt.

Musk verklaarde in de brief dat het om ‘zijn beste en laatste aanbod’ gaat. ‘Als het niet wordt geaccepteerd, zou ik mijn positie als aandeelhouder moeten heroverwegen’, klinkt het.

Musk, de rijkste man ter wereld, kan zich de overname zeker en vast veroorloven. Volgens de Bloomberg Billionaire’s Index is hij momenteel ongeveer 260 miljard dollar waard.

Raad van bestuur

Eerder deze week raakte al bekend dat Musk uiteindelijk niet zou toetreden tot de raad van bestuur van Twitter, net op het moment dat zijn benoeming zou ingaan. Het innemen van een bestuurzetel zou ertoe hebben geleid dat Musk onmogelijk een overnamebod had kunnen doen.

Reactie Twitter

Twitter heeft intussen laten weten dat het bedrijf het bod van Musk ‘zorgvuldig zal overwegen’. ‘We hebben het ongevraagde, niet-bindende aanbod van Elon Musk ontvangen om alle resterende aandelen van het bedrijf te verwerven. De raad van bestuur van Twitter zal het bod zorgvuldig bekijken om te bepalen welke actie in het beste belang van de onderneming en alle aandeelhouders van Twitter is’, aldus het platform in een reactie.

Twitter-aandeel

Het Twitter-aandeel maakte donderdag al meteen een koerssprong van zo’n 5 procent bij de opening op Wall Street. Daarmee steeg de beurswaarde van het socialemediabedrijf met bijna 2 miljard dollar. Het aandeel schoot omhoog in een reactie op het overnamebod van Tesla-topman Elon Musk. Uiteindelijk daalde de waarde van Twitter na de handelsdag op de beurs met 1,7 procent tot 45,08 dollar per aandeel. De steenrijke Saudische prins Al-Waleed bin Talal, die zo’n 4,4 procent van de aandelen van Twitter bezit, heeft het bod van Musk al afgewezen.

Musk is een van de bekendste gebruikers van Twitter, met meer dan 80 miljoen volgers, maar hij creëert ook regelmatig polemieken over en via het platform.

Partner Content