Tesla-auto’s krijgen automatische piloot-functie

Een Tesla S met automatische piloot-functie, tijdens een 'zonder handen' demonstratie © REUTERS

Autobouwer Tesla heeft een software-update klaar waardoor zijn elektrische wagens automatisch bijsturen, afhankelijk van de drukte in het verkeer. De automatische piloot-functie wordt donderdag in de Verenigde Staten gelanceerd, maar Europa en Azië zouden snel volgen.

Het gaat niet om een volledig zelfrijdende wagen, “maar model S en model X zullen toch kunnen bijsturen, van rijbaan veranderen en hun snelheid aanpassen in respons op het verkeer”, aldus Tesla-topman Elon Musk. Volgens hem moet deze functie vooral het vertrouwen van de bestuurder vergroten.

Hij riep de gebruiker wel op om “behoedzaam” om te springen met de functie en de handen aan het stuur te houden omdat de bestuurder bij ongeval nog steeds verantwoordelijk is. Na de VS zou de software-update de volgende weken ook in de rest van de wereld worden geïntroduceerd, afhankelijk van toestemming van de regelgevende autoriteiten, bericht de Britse zender BBC.

Geleidelijk

Volgens de krant De Tijd zijn er in België zo’n 800 Teslawagens van het model S, die beschikken over de noodzakelijke hardware, verkocht. De software maakt gebruik van een combinatie van camera’s, radar, ultrasonische sensoren en gps-gegevens, waarmee de positie wordt bepaald en wordt genavigeerd. Wanneer de wagen op zijn bestemming is aangekomen, zou hij in staat moeten zijn om een vrije parkeerplaats te scannen en automatisch te parkeren. Google werkt aan een volledig zelfrijdende wagen, maar Tesla verkiest de geleidelijke aanpak, met alsmaar meer functies die het de bestuurder makkelijker moeten maken in het verkeer. Volgens Musk is de software momenteel ook nog beperkt, maar komen er op termijn verbeteringen. “Bijvoorbeeld als er sneeuw valt, zal het systeem moeite hebben. We raden aan voorzichtig te zijn (…) Maar op termijn moet het beter zijn dan een mens, want het systeem wordt nooit moe, drinkt geen alcohol en maakt nooit ruzie met de medepassagiers. Het is dus nooit afgeleid”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content