Talrijke Belgen gedupeerd bij faillissement Aristophil

© istock
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Franse groep Aristophil investeerde in zeldzame brieven en manuscripten. Het faillissement van het Belgische filiaal dupeert minstens enkele honderden en mogelijk duizenden Belgen.

Het Franse Aristophil is al een tijdje omstreden. De onderneming van stichter-eigenaar Gérard Lhéritier koopt zeldzame brieven en manuscripten. De topwerken worden in een museum in Parijs geëxposeerd. Het bedrijf ronselt kleine spaarders en beleggers in Frankrijk, België, Zwitserland en Oostenrijk, die waardepapier kopen waarmee ze participeren in de collectie van Aristophil.

In november deed het Franse gerecht een huiszoeking in de kantoren van de onderneming in Parijs en Nice, in het museum, en bij een aantal gespecialiseerde handelaars-leveranciers van Aristophil. Daarbij werd bewarend beslag gelegd op alle bankrekeningen van de groep, ook van de filialen in België, Zwitserland en Oostenrijk. Daardoor moest Aristophil België zijn activiteiten stopzetten. De maatschappij werd eind december failliet verklaard.

Er zijn 18.000 gedupeerden van de val van Aristophil. In België zou het gaan om minstens enkele honderden spaarders en beleggers. Maar volgens Hedwig Neesen van Financelab zijn er duizenden gedupeerde Belgen, die voor minstens 5.000 euro op de producten van Aristophil hebben ingeschreven. De meeste investeerders tekenden echter in voor grotere bedragen, gaande van 10.000 euro tot een zeldzame 200.000 euro.

Het waardepapier was verbonden aan een concrete brief, manuscript of collectie, wat de beleggers de illusie bood op een belangrijke onderliggende waarde. Maar volgens Neesen dreef Aristophil kunstmatig de waarde van de brieven en manuscripten op, door ze een aantal keer te verkopen en tegen hogere prijzen weer in te kopen.

Ponzi

“De meest prestigieuze stukken vallen te bekijken in het museum in Parijs, maar de onderneming kocht ook heel wat rommel”, zegt Neesen. “Het is een klassiek ponzi scheme-verhaal: zolang er nieuwe investeerders werden aangetrokken, kon Aristophil hoge rendementen op het waardepapier betalen.” Een gedupeerde Belgische belegger bevestigt ons dat zijn waardepapieren 8 procent rendement opleverden, en in het verleden zelfs 11 procent.

Financelab bereidt een collectieve claim voor tegen Aristophil en zijn eigenaar Lhéritier. Al meer dan 160 Belgen hebben zich aangesloten.

Doordat het waardepapier van Aristophil niet onder de definitie van een financieel instrument viel, kroop de maatschappij ook handig door de mazen van het toezicht. Klanten kochten immers geen levensverzekering of beleggingsinstrumen,t maar de activa zelf (brieven en manuscripten). “Aristophil viel buiten de prospectuswetgeving”, bevestigt Jim Lannoo, woordvoerder van de FSMA.

Gedupeerde Belgische beleggers kunnen wellicht het voorwerp van hun investering recupereren en nemen daarom best snel contact op met curator Alain Hendrickx uit Brussel. Pas daarna zal blijken wat de reële waarde van het onderliggende actief is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content