‘Sterke resultaten’: BNP Paribas Fortis krikt winst op met 40 procent

© belga

BNP Paribas Fortis heeft in het eerste halfjaar een onderliggende nettowinst van 1,143 miljard euro behaald, goed voor een stijging met 38,1 procent op een jaar tijd. De winst lag daarmee ook hoger dan voor de coronacrisis: in de eerste jaarhelft van 2019 boekte BNP Paribas Fortis een onderliggende nettowinst van 1,05 miljard euro.

De grootste bank van het land counterde de lagere rente-inkomsten uit het retailbankieren met hogere commissie-inkomsten en een strikte kostenbeheersing, waarbij de kosten in België licht daalden. Daarnaast werden, net als bij de andere Belgische banken, de provisies voor probleemkredieten na corona afgebouwd. Topman Max Jadot verwacht dat de Belgische economie begin volgend jaar opnieuw op het niveau staat van voor de crisis, al zijn er wel nog wat bezorgdheden rond de stijgende inflatie en problemen met de bevoorradingsketen.

De inkomsten van BNP Paribas Fortis stegen in de eerste jaarhelft met 6,7 procent, opnieuw onderliggend, tot 4,149 miljard euro. De inkomsten in ons land gingen er met 5,7 procent op vooruit. Die stijging in België is ook te danken aan de toename van kredieten aan klanten. ‘Op dit moment financiert BNP Paribas Fortis voor 131 miljard euro aan de Belgische economie’, klonk het vrijdag op de persconferentie. Dat is ruim 1 miljard meer op een half jaar tijd.

BNP Paribas Fortis wil ook opnieuw een tussentijds dividend uitkeren van 0,84 euro per aandeel, wat neerkomt op zowat 475 miljoen euro in totaal. Dat zal uit de reserves betaald worden, klonk het vrijdag. De aandeelhoudersvergadering moet zich hierover in het vierde kwartaal uitspreken. In april van dit jaar werd al eens een gelijkaardig dividend aan de moedermaatschappij in Parijs uitgekeerd. De Belgische staat is met 7,7 procent de grootste aandeelhouder van het Franse BNP Paribas.

De volgenden maanden gaat de Belgische bank verder inzetten op het digitaliseren van haar verzekeringsaanbod, meer bepaald voor een 20-tal producten (van AG Insurance, red.) voor ondernemers. De bank wil ook nog meer inkomsten halen uit een aantal nevenactiviteiten, zoals het aanbieden van betaalterminals aan handelaars (Axepra), alarmsystemen aan huizenkopers, mobiliteitsoplossingen (Arval en Optimile) … Ook het aanbod van private equity wordt fors uitgebreid, tot 1 miljard euro tegen 2025.

BNP Paribas Fortis plant nog een honderdtal aanwervingen dit jaar, bovenop de 131 in de eerste jaarhelft. Begin oktober verhuist een deel van het personeel naar de nieuwe hoofdzetel in Brussel, ‘een volledig duurzaam gebouw’, aldus Jadot.

Partner Content