Stephen Odell (CEO Ford Europe): ‘Overcapaciteit belangrijkste reden voor sluiting Ford Genk’

© reuters

Stephen Odell, hoofd Europa bij Ford, haalt de overcapaciteit in Europa aan als voornaamste reden voor de sluiting van Ford Genk.

Stephen Odell, hoofd Europa bij Ford, haalt de overcapaciteit in Europa aan als voornaamste reden voor de sluiting van Ford Genk.

“De capaciteitsbenutting in Genk bedraagt 48 procent. In de Ford-fabrieken in Saarlouis en Valencia is dat 70 procent en meer. Er is duidelijk overcapaciteit in Europa”, zei Stephen Odell. De productie van Genk verschuift naar Valencia.

Tijdens een persontmoeting in Brussel sprak Odell van een bijzonder “harde beslissing”: “We begrijpen ten volle de gevolgen voor de mensen ter plaatse. Maar Ford moet een duurzame business behouden in Europa.”

Volgens de Europese topman van Ford beschikt de fabriek in Valencia over een bijzonder flexibel productieapparaat. “Uiteraard zullen we investeringen moeten doen, maar het is te vroeg om het juiste bedrag te noemen”, zei hij. Ook over de kostprijs van de sluiting van Genk bleef Odell in het vage.

Toekomstcontract

In september 2010 tekende Ford een toekomstcontract voor de vestiging in Genk. Het beloofde toen dat het in Genk de nieuwe modellen van de Galaxy, de Mondeo en de S-Max zou produceren.

“Op dat moment kwamen we uit een recessie. Maar Europa is sindsdien opnieuw in een recessie terechtgekomen. Dit is de zwaarste recessie van de voorbije twintig jaar. De productiecapaciteit die we op het moment van de ondertekening van het toekomstcontract voorzagen, strookt niet meer met de situatie van vandaag. Overigens was er ook toen al overcapaciteit in Europa. De verkoop is sindsdien met 20 procent gezakt, naar 14 miljoen wagens in Europa. En we zien slechts vanaf 2014 een zeer licht herstel.” Odell herhaalde dat Ford dit jaar in Europa een verlies van ruim een miljard dollar verwacht.

De topman verwees nog fijntjes naar de kleine lettertjes in het toekomstcontract. Het waarborgt de tewerkstelling in Genk tot eind 2014. Dat blijft overeind, ook met de aangekondigde sluiting. Bovendien kon het contract worden herzien indien de economie een onverwachte kentering zou ondergaan. “Ook een maand geleden heb ik geen enkele waarborg gegeven, voor geen enkele fabriek in Europa. Ik kon dat toen niet. We bestudeerden al enkele maanden diverse scenario’s voor de Europese fabrieken.”

Volgens Stephen Odell heeft het feit dat België slechts een klein land is geen rol gespeeld bij de beslissing tot sluiting. Het is wel bijzonder opmerkelijk dat de lokale directie in Genk amper 24 uur geleden van de sluiting op de hoogte werd gebracht. (W.R.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content