‘Steeds meer ziekenhuizen maken verlies’

© reuters

De financiële toestand van de ziekenhuizen in België gaat er structureel op achteruit. Steeds meer ziekenhuizen kampen zelfs met verliezen. Dat blijkt uit een studie van Belfius bank, die al voor het negentiende jaar op rij de financiële toestand van de algemene ziekenhuizen doorlicht.

Zowel private als openbare instellingen namen deel aan de bevraging van de bank. De gegevens zijn globaal, wat betekent dat er geen afzonderlijke details werden meegedeeld.

De ziekenhuizen zagen hun omzet het voorbije jaar weliswaar steeds stijgen, terwijl er ook fors geïnvesteerd werd. Maar de omzet (+3,5 procent) blijkt onvoldoende te groeien om de stijgende loonkosten (+5,3 procent) op te vangen, blijkt uit de studie.

De stijgende loonkosten zijn in de eerste plaats het gevolg van een uitbreidend personeelsbestand. Bovendien doen de extra investeringen (+10,8 procent) ook de afschrijvingskosten stijgen.

Aan de inkomstenzijde speelt het effect van de besparingsmaatregelen van de overheid. Er is bespaard op de honoraria van artsen die dat deels afstaan aan hun werkgever, terwijl ook de forfaitaire financiering van medicatie leidde tot minder inkomsten voor de ziekenhuizen.

Het wer­kings­bud­get dat de over­heid ter be­schik­king stelt, blijkt onvol­doen­de om alle ver­pleeg­kos­ten te dra­gen. “Op 100 miljoen euro omzet, verliest het doorsnee ziekenhuis 4,3 miljoen”, berekende Belfius.

De winstmarges van de ziekenhuizen dalen van1,2 procent naar 0,7 procent van de omzet (-37 procent). 29 van de 95 instellingen waren in 2012 zelfs operationeel verlieslatend. Dat zijn er vier meer dan in 2011. Netto – dus na uitzonderlijke inkomsten – belandden 17 ziekenhuizen in de rode cijfers tegenover 13 in 2011.(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content