Stakingsaanzegging in de bouwsector ‘is onvermijdelijk’
Er komt zo goed als zeker een stakingsaanzegging in de bouwsector. Dat zeggen de vakbonden ABVV en ACV na het afspringen van het cao-overleg.
Er komt zo goed als zeker een stakingsaanzegging in de bouwsector. Dat zeggen de vakbonden ABVV en ACV na het afspringen van het cao-overleg.De onderhandelingen tot de finish tussen vakbonden en werkgevers hebben niet geleid tot een ontwerp van akkoord over de loon- en arbeidsvoorwaarden van circa 165.000 arbeiders in de bouwsector voor de jaren 2013-2014. Na meer dan 17 uur onderhandelen, gingen de gesprekspartners in de vroege ochtend rond 3.30 uur zonder resultaat uit elkaar.
Knelpunten
Het knelpunt in de onderhandelingen bleek de door de werkgevers gevraagde extra flexibiliteit tegenover de ‘landingsbaan’-eisen van de bonden. Zij vroegen bijvoorbeeld dat 50-plussers in een viervijfderegime zouden kunnen gaan werken.
‘De standpunten liggen nog mijlenver uit elkaar’, zegt Rik Desmet, federaal secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV. Ook een ‘mini-akkoord’, waarbij de knelpunten uit de teksten zouden worden gelaten, bleek niet mogelijk. Zo’n overgangs-cao zou de continuïteit in de sector hebben verzekerd, aldus Desmet.
Primeur
Bij het afspringen van de onderhandelingen werd wel afgesproken dat de vakbonden een ‘stand van zaken’ zullen voorleggen aan hun achterban. Bij het ABVV gebeurt dat op 19 maart, bij de christelijke vakbond ACV bouw – industrie en energie een dag later.
‘Dat is nog nooit gebeurd in deze sector’, zegt Desmet. Als twee derde de ‘stand van zaken’ afkeurt, volgt een actie- of stakingsaanzegging. Desmet: ‘Die oplijsting zal compleet afgewezen worden. Dat betekent dat we een stakingsaanzegging zullen moeten indienen.’ Er zouden dan acties mogelijk zijn in de bouwsector vanaf eind maart.
Ook ACV spreekt van ‘een reële kans’ op een aanzegging en acties en verwijst naar de door de werkgevers gevraagde extra flexibiliteit.
‘Een fysieke dagtaak opdrijven tot 10 uur per dag in weer en wind, zonder rekening te houden met het extra lange woon-werkverkeer in de bouw, is niet realistisch’, zegt ACV in een persbericht. ‘Deze extreme flexibiliteitseisen van werkgevers zonder daartegenover een evenwichtig akkoord voor onze bouwvakkers kunnen wij gewoonweg niet aanvaarden.’
Zware job
De bonden zelf pleitten voor ‘werkbaar werk’. Daarbij vragen ze dat bouwvakkers vanaf 50 jaar in een viervijfderegime zouden kunnen gaan werken.
‘Voor veel bouwvakkers is werkbaar werk de enige mogelijkheid om hun fysiek zware job in de bouw vol te houden. Het is dan ook noodzakelijk om hiermee rekening te houden’, klinkt het.
Werkgevers overleggen
Bij de werkgevers uit de bouwsector wordt op 11 maart intern overlegd over de impasse in het cao-overleg. Inhoudelijk laten ze niet veel los.
Bouwunie betreurt dat het niet tot een akkoord kwam, ook omdat de sector voor heel wat uitdagingen staat. ‘Een gezamenlijk standpunt van de sector is meer dan ooit nodig om een halt toe te roepen aan de vaak oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland’, klinkt het op hun website. Daardoor worden de Belgische bedrijven uit de markt geprijsd en komt de werkgelegenheid steeds meer in gevaar.
‘Geen reactie’, luidt het bij de Confederatie Bouw. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier