Stakingsaanzegging bij Estée Lauder in Westerlo uit onvrede over cao-bespreking

De vakbonden bij cosmeticaproducent Estée Lauder in Westerlo hebben een stakingsaanzegging ingediend uit onvrede met de lopende cao-besprekingen.

De christelijke en socialistische bediendebonden bij cosmeticaproducent Estée Lauder in Westerlo hebben een stakingsaanzegging ingediend uit onvrede met de lopende cao-besprekingen.

Dat melden de vakbonden in een gezamenlijk persbericht.

Nieuwe cao

Bij de Kempense vestiging van cosmeticabedrijf Estée Lauder verlopen de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst stroef, wat – ondanks een verzoeningspoging bij de FOD Werk – heeft geleid tot een stakingsaanzegging van de bonden die op 5 mei afloopt.

‘De directie was tijdens de verzoening niet van plan om tot een oplossing te komen’, klinkt het in de persmededeling, waarin ze stellen ‘herhaaldelijk geprobeerd hebben om tot een oplossing te komen’.

Het conflict draait onder meer over de verloning. De arbeiders hebben een verloningssysteem op basis van anciënniteit en de bedienden krijgen een optionele bonus van een half procent op basis van hun prestaties.

‘Volgens de directie is het budget dat de bedienden krijgen via de beoordelingscyclus daarmee op, en volgens ons is dat niet waar. We hebben nog andere voorstellen gedaan, maar het overleg is vastgelopen’, zegt Werner Sels, secretaris voor LBC-NVK.

In een reactie benadrukt de HR-manager Brigitte Van Bruggen dat de cao van de arbeiders in januari met 92 procent werd goedgekeurd, en dat het totaalvoorstel – dat tijdens de verzoeningsvergadering werd verworpen – evenwaardig is met dat van de arbeiders.

Op concrete zaken in het voorstel wil de directie niet ingaan, al zegt ze dat de ‘budgetten gelijkwaardig over alle groepen zijn verdeeld’. Momenteel lopen infovergaderingen met de baremieke bedienden (niet-kaderleden). De directie stelt open te staan voor verder overleg met de bonden, al is er voorlopig geen nieuw overlegmoment bepaald.

Bij de vestiging in Oevel (Westerlo) zijn momenteel circa 900 personeelsleden aan de slag, onder wie 200 baremieke bedienden. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content