Staking bij Lanxess Zwijndrecht: imagoschade op barslecht moment

© belga
Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

De productie in de rubberfabriek van de Duitse speciaalchemiegroep Lanxess in het Antwerpse Zwijndrecht werd volledig stilgelegd als gevolg van een stakingsactie door de 240 arbeiders van de fabriek.

Hoewel de directie en vakbonden een ontwerp-cao hadden goedgekeurd, werd dat akkoord vervolgens door de arbeiders verworpen. Zij eisen onder meer een financiële compensatie voor de maand economische werkloosheid, die vorig jaar moest worden ingevoerd in de fabriek. Die produceert zogenaamd butylrubber, dat vooral wordt gebruikt voor autobanden.

De impact van de actie is meteen groot. De productie, die aan volle capaciteit draaide, was namelijk al sinds vorige woensdag onderbroken, om de installaties geleidelijk stil te kunnen leggen. Donderdag 6 maart start de staking. Na afloop ervan zal het ook een week duren voor de productie kan hernomen worden.

De productiestop veroorzaakt niet alleen een fors financieel verlies, maar vooral ook fikse imagoschade. “Naar de klanten toe, want het weegt op ons imago als betrouwbare leverancier, maar er is ook imagoschade bij de groepsdirectie”, zegt Lanxess-woordvoerder Philippe Van Wassenhove.

Bovendien is de timing van de actie ongelukkig. Lanxess, de wereldleider in kunstrubber, beleeft al geruime tijd moeilijke tijden door de aanhoudende crisis in de auto- en bandensector. Vorige week kondigde de groep nog aan dat vorig jaar een nettoverlies van 159 miljoen euro werd geleden. In januari stapte onverwacht ook CEO Axel Heitmann op.

Lanxess heeft ook nog butylrubberfabrieken in het Canadese Sarnia en in Singapore. In de Antwerpse regio heeft de groep ook nog andere activa in Lillo en Kallo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content