Staking bij Bekaert tegen loon De Graeve

© Belga

“De werknemers in Aalter zijn razend”, aldus ABVV-hoofdafgevaardigde Kenneth Blomme. “Ze zullen nu met geld over de brug moeten komen.”

De werknemers bij Bekaert in alle vestigingen hebben het werk neergelegd uit onvrede met de loonsverhoging van topman Bert De Graeve.“De werknemers bij Bekaert Aalter zijn razend”, aldus ABVV-hoofdafgevaardigde Kenneth Blomme. “Dit is een slag in ons gezicht en een mes in de rug, ze zullen nu met geld over de brug moeten komen.”

Gisteren raakte bekend dat De Graeve zijn loon vorig jaar met 20 procent zag stijgen. De CEO verdiende in 2011 1,78 miljoen euro. In februari kondigde de groep aan dat in ons land 609 banen op de tocht staan.

Ook in de vestigingen in Ingelmunster en Zwevegem zijn de werknemers naar huis gegaan. In Zwevegem werken zo’n 1.600 personeelsleden, in Ingelmunster 300, in Aalter zo’n 500.

Razend

De werknemers bij Bekaert in Aalter legden rond 7.30 uur het werk neer en trokken naar de rustruimtes en de refter. Blomme: “Ik had het artikel

gisterenavond al gelezen. Ik heb er niet van geslapen en had al een vermoeden dat het werk neergelegd zou worden.”

Volgens Blomme zijn de werknemers razend. “Vorig jaar zei De Graeve in Knack dat hij niet kon garanderen dat Bekaert in België blijft, daarna hadden we het nieuws dat baron Buysse twee jaar langer blijft en nu dit.”

ABVV eist excuses

Blomme benadrukt dat de werknemers en vakbonden sinds de herstructurering ervoor kozen om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen.

“Dit is een slag in het gezicht van de arbeiders en een mes in onze rug. Nu zullen ze met geld over de brug moeten komen. Wij willen zo snel mogelijk een sociaal plan, maar twijfelen of er wel druk genoeg is bij de directie. De herstructurering wordt precies niet ernstig genomen.”

De hoofdafgevaardigde roept De Graeve op om zich bij de arbeiders te verontschuldigen. “Wij krijgen bovendien almaar marionetten van de directie en directieleden zonder mandaat tijdens onderhandelingen. Dit valt echt niet meer te verdedigen.”

‘Hypothekeert sociaal overleg’ Het nieuws over de loonopslag van De Graeve hypothekeert het sociaal overleg over de herstructurering, zegt ACV-secretaris Jan Maeseele.

De loonopslag van De Graeve zal dinsdag bij nieuw sociaal overleg op tafel worden gelegd, aldus Maeseele. “609 gezinnen op de keien zetten en een loonopslag van een derde voor de ceo gaan niet samen”. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content