Solvay mikt naast overname in Rusland

© belga

Solvay grijpt geheel onverwacht naast de aankoop van de Russische natriumcarbonaatfabriek Berezniki Soda Ash. Het bedrijf werd enkele dagen geleden namelijk verkocht aan een andere Russische groep, de Bashkhim Group of Companies. Solvay reageert teleurgesteld.

De overname van Berezniki Soda Ash door Bashkhim Group of Companies gebeurde met toelating van de Russische Federal Antimonopoly Service (FAS). Enkele dagen eerder had diezelfde FAS, die in Rusland toezicht houdt om monopolies te vermijden, nochthans geen bezwaren geuit dat Solvay een meerderheid zou nemen in Berezniki Soda Ash.

Op 8 september 2009 kondigde Solvay al aan dat het bijna volledig eigenaar zou worden van de natriumcarbonaatfabriek Berezniki in Rusland, een bedrijf met een capaciteit van 500.000 ton natriumcarbonaat per jaar. Solvay betaalde 160 miljoen euro voor dat belang.

Berezniki is een van de drie grootste fabrikanten in Rusland. Het bedrijf telt 2.200 werknemers en ligt in het Oeralgebergte op 200 km van de stad Perm.

De directie van Solvay reageert bijzonder teleurgesteld op de onverwachte beslissing van de top van Berezniki om te verkopen aan de Bashkhim Group, die dan 65 procent van de Russische sodamarkt zal controleren. Solvay levert al natriumcarbonaat in Rusland en zal dat blijven doen via invoer uit Europa of via de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content