Sociaal akkoord bij Proximus over vervroegd vertrek van 1.300 werknemers
Bij Proximus hebben directie en vakbonden in het paritair comité een officieel akkoord bereikt over een nieuwe collectieve overeenkomst en een plan voor vervroegd vertrek, waarvoor zo’n 1.300 werknemers in aanmerking komen. Dat meldt het telecombedrijf. Sommige Proximus-werknemers kunnen op 58 jaar afzwaaien.
In februari was al een principeakkoord gesloten over het vervroegde pensioen, officieel “verlof voorafgaand aan pensioen”. Proximus wil met het plan de werkefficiëntie verhogen en de onderneming wendbaarder maken.
Vrijwillig thuisblijven
De regeling gaat in vanaf juli 2016 en loopt over verschillende jaren. Werknemers vanaf 60 jaar mogen vrijwillig thuisblijven en Proximus betaalt een vervangingsinkomen tot aan hun pensioen. Een beperkte groep van medewerkers die momenteel zonder functie zitten, komt al vanaf 58 in aanmerking. Zij krijgen ook de kans om aan de slag te gaan in openbare besturen.
Door de vrijwillige vertrekken zal Proximus nieuwe mensen aan kunnen trekken, met specifieke vaardigheden. Die “digitale talenten” zijn nodig “in een zeer concurrentiële markt”, zegt Proximus. Het bedrijf verwacht de komende jaren een paar honderd aanwervingen per jaar te doen.
Geen kosten voor de regering
Tegelijk werd ook een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst gesloten. Die laat toe “te evolueren naar een meer competitief bedrijf”. Zo krijgt het personeel geen vrijaf meer na het geven van bloed en wordt ook het bank-uur afgeschaft. Dat laatste gaf de werknemers elke maand een uur de tijd om naar de bank te gaan om het loon af te halen. “Niet meer van deze tijd”, klinkt het. Verder wordt thuiswerk uitgebreid en komt er dit jaar een extra verlofdag.
Volgens Franstalige media zorgde het plan voor ophef binnen de regering, met name omdat de N-VA zich ertegen zou verzetten. Maar topvrouw Leroy benadrukte in februari dat het plan de regering niets zal kosten. Nu luidt het dat alles is doorgenomen met de regering. De raad van bestuur, waarvan de overheid de helft van de zitjes invult, heeft het akkoord woensdag ook al goedgekeurd. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier