Smartwatches op de werkvloer

© Getty Images

Smartwatches zijn al een tijdje in opmars. Elk zichzelf respecterend elektronicamerk heeft er nu of binnenkort eentje in de aanbieding. Zijn ze alleen maar hip, of ook nuttig in het bedrijf?

Op een smartwatch kunt u onder meer e-mailmeldingen, inkomende gesprekken, herinneringsberichtjes en agenda-afspraken raadplegen. En wie graag professioneel of privé op Facebook of Twitter vertoeft, kan dat ook via een ‘slim’ horloge.

Mooi allemaal, maar voor velen klinkt dat als een gadget. We staan er misschien niet bij stil, maar ook tablets en smartphones werden toen ze op de markt verschenen afgedaan als trendgevoelige gadgets. Vandaag zijn het onmisbare werkinstrumenten. Of het zo’n vaart zal lopen met smartwatches valt af te wachten. Wel is duidelijk dat wearable devices de komende jaren belangrijker zullen worden, en dat een smartwatch voorlopig de meest veelzijdige leerling is van die draagbare technologie.

Met zo’n slim horloge kunt u makkelijk deadlines in de gaten houden, meetings niet uit het oog verliezen en activiteiten plannen. Bovendien moet u niet langer iedere keer weer uw agenda openen. Dat u ogenblikkelijk op de hoogte wordt gebracht bij nieuwe mails of tekstberichten, is niet alleen handig voor beroepen waar urgentie van cruciaal belang is – denk aan artsen en politiediensten -, ook kmo’s kunnen er hun voordeel uit halen. De kans dat u een opportuniteit of klant mist, wordt een pak kleiner. Bovendien kunt u prioriteiten toekennen aan de meldingen die u via uw smartwatch ontvangt. Voor wie het soms zo druk heeft dat hij zichzelf weleens voorbij dreigt te lopen, is het bijzonder nuttig dat veel smartwatches over een ingebouwd alarm beschikken. Dat gaat af wanneer u te ver uit de buurt van uw mobiele telefoon verwijderd geraakt. Uw smartphone verliezen of vergeten en daardoor een belangrijk telefoontje missen, is met een smartwatch bijna onmogelijk.

Zakenreis

Veel exemplaren draaien ook op een besturingssysteem, waardoor u er apps op kunt installeren. Wanneer de smartwatch over een ingewerkt microfoontje beschikt, kunt u er notities (bijvoorbeeld via Evernote) mee opnemen, teksten dicteren of vergaderingen mee registreren. Bent u vaak op de baan of op zakenreis? Sommige smartwatches beschikken over gps-functies, bieden verkeersinformatie aan of tijdschema’s van het openbaar vervoer. En u doet uw telefoontjes via de pols, zonder dat u met een oortje of mobiele telefoon in de weer dient te zijn.

Met een smartwatch wordt het ook gemakkelijk om to-dolijstjes te beheren met collega’s. Of u registreert uw werkuren of de tijd die u bij klanten doorbrengt. Sommige exemplaren houden uw hartritme, bewegingstijden of zelfs uw bloeddruk in de gaten. Daardoor brengt u uw stressniveau in kaart en kunt u erop letten dat u voldoende beweegt tijdens het werken.

Dimitri Dewever

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content