SI² Fund wordt eerste investeringsfonds voor sociale innovatie

© belga

iPropeller en Piet Colruyt hebben de handen in elkaar geslagen. En ook AS Partners van Stefan Yee heeft zich aangesloten bij SI² Fund, het eerste investeringsfonds voor sociale innovatie.

iPropeller en Piet Colruyt hebben de handen in elkaar geslagen. En ook AS Partners van Stefan Yee heeft zich aangesloten bij SI² Fund, het eerste investeringsfonds voor sociale innovatie.

De veertien consultants van i-propeller zijn buitenbeentjes. Ze geloven in een betere wereld, maar zweren bij een bedrijfsaanpak voor hun missie als wereldverbeteraar. Dat onderscheidt hen van de doorsnee bedrijfsadviseur, maar ook van wat er traditioneel in de gesubsidieerde sector gebeurt. “Wij geloven in sociale innovatie die ondernemerschap koppelt aan maatschappelijke impact”, zegt Toon Diegenant, een van de vier stichters. Die visie zetten ze al vijf jaar in de praktijk in hun consultingbedrijf. Sinds enkele weken is er met SI² Fund ook een investeringsvehikel bijgekomen.

Het nieuwe investeringsfonds wil 15 miljoen euro kapitaal verzamelen en hoopt daarmee de komende vijf jaar in twintig bedrijven met een sociaal businessmodel te investeren. Op dit moment is het fonds al voor 5 miljoen ingetekend. Grotendeels door Impact Capital, de persoonlijke holding van Piet Colruyt, een telg van de Colruyt-familie. Een tweede investeerder is AS Partners, de groep investeerders rond Stefan Yee.

Missionaris-consultants

“Onze overtuiging draait om innovatie van diensten die maatschappelijk relevant én winstgevend kunnen zijn”, benadrukt Fried Roggen, de fondsmanager van SI² en een van de stichters van i-propeller. De consultants van iPropeller gaven al aan ruim vijftig bedrijven advies over zulke businessmodellen met sociale impact. In feite komt dat neer op het ontwikkelen van businesscases die inspelen op maatschappelijke trends zoals duurzaamheid, armoede of diversiteit.

I-propeller wil meer zijn dan een adviesbureau waar consultants met een missie werken. Het profileert zich ook als een incubator voor bedrijven in sociale innovatie en werkt mee aan academisch onderzoek op dat terrein. “We hopen echt impact te hebben, want we willen geen praatbarak zijn.”

Fonds met een missie

Consultancy was tot op heden de moneymaker in het universum van i-propeller. De incubator krijgt door het nieuwe investeringsfonds echter meer armslag. SI² Fund is een social impact investment fund. Het investeert enkel in ondernemingen die concepten gebruiken om maatschappelijke doelstellingen te realiseren. Het onderscheidt zich van filantropie omdat het zoals het in elk investeringsdossier ook in een exitmogelijkheid voorziet. En dat betekent dat er voor de investeerders een faire financiële return moet zijn.

Waarom was een fonds nodig? “In onze incubator kwamen we sociale ondernemers met goede ideeën tegen”, vertelt Roggen. “Hun investeringsbehoefte tussen 100.000 en 500.000 euro was vaak veel te klein voor de traditionele durfkapitaalfondsen. Eigenlijk was er een vacuüm voor opstartende, groeiende sociale ondernemingen met nood aan kapitaal.”

Het SI² Fund moet daarvoor een oplossing bieden. Het is een fonds zonder einddatum, maar de eerste deal is al binnen. De fitnessketen FitClass krijgt de komende weken 500.000 euro om een versnelde expansie mogelijk te maken. Roggen: “Een FitClass is telkens ingebed in een school. De onderneming rust een klaslokaal uit als fitnessruimte. Die kan overdag gratis door de school worden gebruikt. ’s Avonds en in het weekend kunnen buurtbewoners er tegen betaling terecht. Er zijn al achttien FitClass-vestigingen in Vlaanderen, maar de onderneming wil de komende jaren naar honderd vestigingen in België.” (RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content