Sanering fosforbedrijf weegt op fusie Gent-Terneuzen-Vlissingen

© flows
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De fusie van de haven van Gent met Zeeland Seaports (het bedrijf dat Terneuzen en Vlissingen beheert) staat “op losse schroeven” door de kostprijs van de sanering van een failliet fosforbedrijf . Dat meldt Het Financieele Dagblad deze morgen. “Het is duidelijk dat een en ander moet worden uitgeklaard voor we tot de fusie kunnen overgaan”, aldus Daan Schalck, de CEO van het Havenbedrijf Gent.

Schalck en de Jan Lagasse, zijn tegenhanger bij ZSP, praten al een tijd over een fusie van de twee havenbedrijven. Gent behandelt 30 miljoen ton goederen per jaar. ZSP 33 miljoen. Ze zijn dus bijna even groot, zodat er sprake is van een financieel en machtsevenwicht. Enkele maanden geleden hoopten ze nog de gesprekken af te ronden in mei, maar er is meer tijd nodig om de financiële details af te ronden.

Het zwaard van Damocles boven de onderhandelingen is de sanering van de radioactieve verontreiniging door de fabriek van Thermphos, die staat op de terreinen van ZSP. Die fabriek, waar bijna een halve eeuw lang fosfor werd gemaakt, ging in 2012 failliet. De installaties op de 57 hectare grond moeten worden schoongemaakt, gesloopt en opgeruimd . Over de kostenverdeling tussen ZSP, zijn aandeelhouder de provincie Zeeland, de Nederlandse overheid en eventueel ook de Europese Unie is nog geen akkoord.

De schatting over de kostprijs van de sanering loopt uiteen tussen 91,5 en 134,6 miljoen euro, naast de 41 miljoen die al werd gespendeerd voor dringende kosten. Vanaf volgend jaar is er in Nederland bovendien een Kernenergiewet van kracht, waardoor radioactief afval dat wordt afgevoerd, veel schoner moet zijn dan vandaag. “Dat betekent dat de ontmanteling van Thermphos honderden miljoenen kan kosten”, weet Het Financieele Dagblad.

ZSP zal een groot deel van de sanering van de fosforfabriek moeten betalen. Ook de hoogte van de verkoopprijs van de gesaneerde grond weegt op het fusiedossier. De provincie Zeeland liet al verstaan dat het de fusie tussen Gent en ZSP niet zal goedkeuren als er geen duidelijkheid is over de financiële consequenties van het saneringsdossier.

Gewezen PvdA-topman Diederik Samsom zakt vandaag af naar Vlissingen om de situatie te bestuderen. Hij is kernfysicus en een gewezen militant van Greenpeace. Samson werd door partijgenoot en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aangeduid als voorzitter van de commissie, die de Zeeuwse problemen moet bestuderen. Die moet na de zomer verslag uitbrengen.

De haven van Gent hoopte echter in september al te beginnen met het goedkeuringsproces bij haar aandeelhouders. “Zolang geen duidelijkheid is over de sanering, staat de waardebepaling van beide havenbedrijven op losse schroeven”, aldus Daan Schalck. “Dat is natuurlijk een belangrijk element van de fusie. We geraken er wel uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content