‘Ryanair houdt prijzenslag niet vol’
Lowcostluchtvaartmaatschappij Ryanair is gelanceerd op Brussels Airport. Dat gaat gepaard met rumoer.
Ryanair werd donderdag op Zaventem verwelkomd door de vakbonden, die een protestactie hielden om hun ongerustheid te laten blijken over de komst van verschillende lagekostenluchtvaartmaatschappijen in Zaventem.
De bonden wilden naar eigen zeggen ‘de reizigers sensibiliseren over de goedkope vliegtickets en een duidelijk signaal geven naar alle werkgevers in de luchthavenregio’. Het is de bonden in de eerste plaats te doen om het behoud van de bestaande arbeidswetten, sectorcao’s en bedrijfscao’s.
Prijzenslag
Ryanair is bij de reizigers in ieder geval bekend om de bijzonder scherpe prijzen. Bij sommige experts rijst evenwel de vraag hoe lang de Ierse prijsbreker de prijzenslag nog kan volhouden.
‘Deze prijzenslag is niet vol te houden’, liet expert Luk De Wilde door Het Nieuwsblad optekenen. Ryanair zou de prijzen zelfs hebben laten zakken tot onder de 20 euro, terwijl de luchthaventaksen ongeveer 27 tot 28 euro bedragen. Ook transporteconoom Thierry Vanelslander is van mening dat Raynair de dumpingprijzen niet kan volhouden. Volgens Vanelslander zal Ryanair de tarieven moeten laten stijgen, terwijl concurrerende maatschappijen hun tarieven zullen moeten laten zakken.
Vliegtuigen zitten niet vol
De vliegtuigen van Ryanair op Zaventem blijken in ieder geval niet vol te zitten. Er werd gemikt op een bezettingsgraad van 82 procent, een streefdoel dat intussen is bereikt.
Ryanair heeft naast Brussels South Charleroi Airport met Zaventem voortaan een tweede Belgische basis, met vier vliegtuigen en tien routes, goed voor bijna 200 vluchten per week.
Ryanair mikt in het eerste jaar op 1,5 miljoen passagiers via Brussels Airport. De tien nieuwe bestemmingen zijn Alicante, Barcelona, Ibiza (vanaf de zomer), Lissabon, Malaga, Palma, Porto, Rome, Valencia en Venetië. (Belga/NB/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier