Roland Junck (CEO Nyrstar): ‘Cyclisch zijn is goed’
Nyrstar heeft net vijf kaarsjes uitgeblazen. De Belgische zinkspecialist heeft er woelige jaren op zitten. CEO Roland Junck en voorzitter Julien De Wilde maken de balans op.
Nyrstar heeft net vijf kaarsjes uitgeblazen. Ontsproten uit de schoot van Umicore en het Australische Zinifex, heeft de Belgische zinkspecialist er woelige jaren op zitten. CEO Roland Junck en voorzitter Julien De Wilde maken in Trends de balans op.
In 2009, na de eerste twee donkere jaren voor Nyrstar, werd Junck door De Wilde uit zijn bestuurderszitje bij Nyrstar geplukt en in de driver’s seat gehesen om orde op zaken te stellen. De raad van bestuur en beleggers hebben het geweten. Junck (57) navigeerde de pure specialist in het smelten van zink en lood resoluut de onzekere en ruwe wereld van de mijnbouw in.
Begin deze maand gaf Junck in Australië ook de aanzet voor een derde pijler, recyclage van hoogwaardige metalen. De 120 jaar oude, vervuilende en stilaan zieltogende Zuid-Australische lood- en zinksmelter Port Pirie wordt met genereuze steun van de Australische overheden omgevormd tot een verwerkings- en recuperatiefaciliteit die ook metalen als goud en zilver uit smelters en andere afvalstromen kan recycleren.
Bij recyclage wordt meteen gedacht aan de materialentechnologiegroep Umicore, waaruit Nyrstar is ontstaan.
JUNCK. “U denkt dat dan misschien, maar ik niet.”
U wilt met die recyclage minder cyclisch worden? JUNCK. “Daar doelt u weer op Umicore, maar mijn doelstelling is niet minder cyclisch te zijn. We zijn een heel cyclisch bedrijf en ik zie niet waarom we dat zouden moeten verminderen. Cyclisch is goed, voor ons en voor de beleggers. Anders zouden zij ook niet in Nyrstar investeren. We hebben dus absoluut geen strategie om minder cyclisch te worden. Ik wil dit bedrijf niet veranderen in een pensioenfonds.”
Veel beleggers verkiezen nochtans minder cyclisch
JUNCK. “Dan zijn het de verkeerde investeerders voor ons. Velen willen net die exposure aan de zinkprijs, omdat ze van die volatiliteit houden. Als we meer goud en zilver doen, laten ze al horen dat onze exposure vermindert.
“Wat we wel doen, is zorgen dat we meer gebalanceerd zijn. Zo helpt het veel om actief te zijn in verscheidene monetaire zones. Als de dollar zwak is en de euro sterk, kunnen we dat balanceren. Wat er ook gebeurt, de boot zal niet heen en weer slingeren.”
Hoe kijkt u terug op uw strategische expansie in de mijnbouw?
JUNCK. “Het zou vandaag veel moeilijker, zelfs bijna onmogelijk zijn die beweging te maken. Het was net op tijd. De voorbije drie jaar was het niet gemakkelijk op macro-economisch niveau. Het heeft veel druk gezet op de bijdrage van de smelters.”
Als u in België vertrouwen zou krijgen, wat zou dat opleveren voor uw grote Belgische vestiging in Balen?
DE WILDE. (zet zich recht) “U jaagt mijn bloeddruk weer naar 21… We moeten ermee stoppen in dit land de retoriek van 100 jaar geleden te gebruiken. En dat is dan vooral binnen de PS. Luister naar de toespraken op de conventie van de PS van enkele maanden geleden. De industriëlen die geld stelen van de arbeiders… (schudt het hoofd). De PS heeft het nog altijd niet begrepen. Laten we samenwerken op een manier die past bij de 21ste eeuw en niet de 19de eeuw, en we raken er wel uit. We hebben goed onderwijs, slimme mensen, maar stop ermee elkaar tot vijand te maken.”
Dat brengt weinig zoden aan de dijk. Het is wat als Statler en Waldorf in de Muppet Show, die steeds snedige commentaar geven op de show, maar niet worden gehoord.
DE WILDE. “Telkens als we daar de gelegenheid toe krijgen, blijven we zeggen dat de energieprijzen te hoog zijn en dat ze beter de belastingen verlagen. Dat heeft niets met Vlamingen tegen Walen te maken, alleen maar met competitief proberen te zijn. En dan zijn wij graag de advocaat voor de hele industrie.”
Bent u ervan overtuigd dat de toekomst van Nyrstar, een middelgrote speler, er een is als onafhankelijk bedrijf?
JUNCK. “Waarom niet onafhankelijk? Er is niemand die hetzelfde businessmodel heeft. Grote spelers als de mijngroep BHP zijn totaal anders. Ze zouden Nyrstar moeten opdelen als ze het willen overnemen, en wat krijg je dan? Ik moest ook altijd glimlachen als ik las dat de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore ons zou willen overnemen. Als je ziet hoe de Europese Commissie nu al reageert op het akkoord dat Glencore heeft met ons, naar aanleiding van de fusie van Glencore met Xstrata, dan vraag je je toch af hoe een samengaan van Glencore en Nyrstar mogelijk kan zijn.”
Het volledig interview leest u deze week in Trends
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier