‘Roken is dodelijk’: tabaksgigant BAT veroordeeld voor verboden tabaksreclame

© belga

De Brusselse correctionele rechtbank heeft tabaksgigant British American Tobacco (BAT) vrijdag een geldboete van 60.000 euro opgelegd omdat die het verbod op tabaksreclame aan zijn laars had gelapt.

BAT had een Gentse stripwinkel volledig laten inrichten in de kleuren en het logo van het sigarettenmerk Lucky Strike. Het is overigens de eerste maal in België dat een grote tabaksproducent veroordeeld wordt voor inbreuken op het verbod op tabaksreclame.

Lucky Strike

De winkel waar het om gaat, De Poort in de Gentse Nederkouter, werd in 2002 verbouwd en heringericht. Dat gebeurde in de kleuren van Lucky Strike en het met logo van het sigarettenmerk opvallend aanwezig in de winkel. De hele verbouwing werd ook betaald door tabaksproducent British American Tobacco. De wet verbiedt echter tabaksreclame in alle winkels, behalve in tabakswinkels of krantenwinkels die ook tabaksproducten verkopen. Die uitzondering geldt dan weer niet voor winkels waar de verkoop van tabak van ondergeschikt belang is of voor boekhandels waar de impact van tabaksreclame op de jeugd groot zou kunnen zijn. Daar is tabaksreclame ook verboden.

Boeken en strips

Volgens het Brusselse parket is De Poort geen tabakswinkel of krantenwinkel maar een boeken- of stripwinkel, omdat de winkel het grootste deel van zijn omzet uit de stripverkoop haalde. BAT argumenteerde dat de allesbehalve duidelijk is over wat een tabaks- of krantenwinkel is en dat de inspecteurs van de FOD Volksgezondheid zelf visueel niet konden vaststellen dat De Poort geen van beide zou zijn. De uitbaters zouden ook herhaaldelijk schriftelijk aan BAT bevestigd hebben dat ze wel degelijk een krantenwinkel zijn.

De rechtbank veegde al die argumenten van de tabaksgigant van tafel. “Het Grondwettelijk Hof omschrijft tabakswinkels als winkels waar de verkoop van tabak de grootste bron van inkomsten is of winkels die zonder de verkoop van tabak niet levensvatbaar zouden zijn”, klonk het in het vonnis. “Krantenwinkels verkopen voornamelijk dag- en weekbladen. De voorgevel van De Poort lijkt niet op die van een kranten- of tabakswinkel. De verkoop van tabak is in De Poort duidelijk van ondergeschikt belang. Ook voor kranten en pers is er slechts 2,5 lopende meter voorzien. De winkel verkoopt voornamelijk strips, waarvan de impact op de jeugd zeer groot is.

‘Verwerpelijk’

” BAT mocht ook niet voortgaan op de loutere verklaring van de uitbaters en moest zelf nagaan of de winkel een tabakswinkel was, aldus nog de rechter. De uitbaters hadden er immers belang bij om dat te verklaren, aangezien BAT de verbouwingen had betaald. De rechtbank tilde zeer zwaar aan de feiten en omschreef ze als verwerpelijk, onder meer omdat de nefaste impact van tabak op de volksgezondheid door tal van wetenschappelijke studies bewezen was. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content