Roche zet samenwerking met Galapagos stop

© belga

Het farmabedrijf Roche heeft de alliantie met het Belgische biotechbedrijf Galapagos in de strijd tegen longziekten COPD en fibrose, stopgezet. Dat maakt Galapagos bekend in een persbericht.

Het farmabedrijf Roche heeft de alliantie met het Belgische biotechbedrijf Galapagos in de strijd tegen longziekten COPD en fibrose, stopgezet. Dat maakte Galapagos vrijdag voorbeurs bekend.

De samenwerking tussen Roche en Galapagos startte in 2009 en leverde het Belgische biotechbedrijf in totaal 16 miljoen euro aan vooruit- en succesbetalingen op.

Voor de in 2012 geleverde resultaten betaalde Roche nog 5,75 miljoen euro aan zijn Belgische onderzoekspartner.

“Het is jammer dat Roche de alliantie heeft beëindigd als gevolg van een strategische wijziging qua ziektegebieden”, reageert het Belgische biotechbedrijf in een persbericht. “Het plan is nu om een nieuwe partner te vinden om de zoektocht naar medicijnen voor deze ernstige ziekte te vervolgen.” Galapagos heeft de wereldwijde rechten op de testen in handen gekregen.

Het bedrijf maakte vrijdagochtend ook zijn jaarresultaten bekend. Galapagos leed in 2012 opnieuw verlies (-5,7 miljoen euro), onder meer als gevolg van een vooruitgeschoven investering van 10 miljoen euro.

De omzet steeg met 36 procent tot een recordbedrag van 153 miljoen euro. Voor 2013 mikt het bedrijf op een omzet van 160 miljoen.

Galapagos wijst erop dat zijn pijplijn aan middelen dit jaar “breed en volwassen” wordt, met tegen eind dit jaar drie Fase2-programma’s voor vier indicaties en meerdere Fase1-studies.

In een reactie op het stopzetten van de samenwerking tussen Roche en Galapagos daalde het Galapagos-aandeel vrijdag omstreeks 11u30 met 7 procent tot 18,93 euro.(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content