Rik Vandenberghe (CEO ING België): ‘Medewerkers blijven het kostbaarste goed van ING’
Rik Vandenberghe, CEO van ING België, heeft in de Kamercommissie enkele vragen moeten beantwoorden over de aangekondigde ontslagronde bij de bank.
Rik Vandenberghe, topman van ING België, werd vrijdag samen met de directie van de bank gehoord in de Kamer. Aanleiding: de aangekondigde herstructurering, waarbij 3.500 banen sneuvelen en er fors wordt gesnoeid in het kantorennetwerk. Tegelijk gaat Record Bank volledig op in ING.
Voor CEO Rik Vandenberghe was het vrijdag alvast spitsroeden lopen. De ING-topman maakte meteen duidelijk dat hij de emotionele impact van de aankondiging onderschat heeft. “Nochtans zijn wij als ING niet over een nacht ijs gegaan.” Vandenberghe benadrukte dat de bank met heel wat markttendensen wordt geconfronteerd, onder meer de digitalisering. “Die moeten we met open armen ontvangen. Maar betekent dit dat ING een robotbank wordt? Neen. Ik benadruk: neen.” De komende vijf jaar worden maximaal 1.700 mensen ontslagen, zei Vandenberghe. Die mensen zullen door ING “zowel financieel als praktisch” geholpen worden. Maar hoe dan ook blijven ‘de medewerkers het kostbaarste goed van ING’, aldus de CEO. De overblijvers zullen meer middelen krijgen zodat ze meer tijd kunnen steken in klantenadvies, luidde het.
Bonden niet onder de inruk
De vakbondsvertegenwoordigers die aanwezig waren in de Kamer lieten blijken dat ze niet onder de indruk waren van de woorden van de topman. “ING is een goeddraaidend bedrijf, maakt winst en krijgt veel van de staat. Dit plan is schandalig”, zei Elke Maes van LBC-ACV. Volgens Martine Lefèvre van liberale ACLVB is het een kwalijke trend dat bij heel wat ondernemingen kapitaal boven mensen gesteld wordt. “Dit moet stoppen.”
‘Teleurgesteld en kwaad’
Tijdens de vragenronde haalde parlementslid Nahima Lanjri (CD&V) zwaar uit naar ING. “De middelen die de overheid vrijmaakte om jobs te creëren, waren niet bedoeld voor de aanheelhouders he, mijnheer Vandenberghe. Ik ben teleurgesteld en kwaad. Ook als klant van ING.” Ze betreurde dat Vandenberghe stellig zei dat ING in België nooit staatssteun genoten heeft, maar daarbij geen rekening hield met onder meer de notionele-intrestaftrek waar het wel gebruik van maakte.
Voet bij stuk
Ondanks de felle kritiek van onder meer Kristof Calvo (Groen) – “Ik begrijp u voor 0,0 procent. Ik druk het in procenten uit, want dat is de taal die u spreekt” – hield Vandenberghe voet bij stuk: het plan dat maandag voorgesteld werd, is de enige goede keuze. “We moeten onze kop niet in het zand steken, maar nu de opportuniteit grijpen.”
Volgens Vandenberghe is ING zelfs een pionier en loopt de bank voorop. Voorts kreeg Vandenberghe nog een sneer van Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die zei dat hij als Belgische CEO te weinig gewogen heeft op het ING-beslissingscentrum in Nederland. Een stelling die d Belgische bankier overigens ontkende.
Over één zaak waren alle parlementsleden het eens: de directie en bonden van ING moeten nu samenzitten om het aantal ontslagen nog naar beneden te krijgen. Maandag gaat het overleg van start. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier