Rik Vandenberghe (CEO ING België): ‘Het spaargeld ligt niet te slapen’
ING België heeft in 2014 een nettowinst van 949 miljoen euro gerealiseerd, wat overeenstemt met een toename met 14 procent in vergelijking met een jaar eerder. Opmerkelijk is de forse groei van kredieten. Een bewijs dat het spaargeld niet ligt te slapen, luidt het.
Bij ING België werden het afgelopen jaar voor 7,1 miljard euro (+9,4 procent) meer leningen verstrekt, terwijl de deposito’s met 4,5 miljard euro (+4,9 procent) stegen. “Het spaargeld ligt dus niet te slapen, zoals soms wordt beweerd”, verklaarde topman Rik Vandenberghe.
Op vijf jaar tijd steeg de kredietverstrekking van ING België met bijna 50 procent tot 82,5 miljard euro. De groei het afgelopen jaar deed zich in alle segmenten voor, zowel bij particulieren en kmo’s als bij commercial banking, dat de grote bedrijven omvat.
In de markt van woonkredieten, waar eind 2014 heel wat herfinancieringen plaatsvonden, bleef het marktaandeel van ING België stabiel, luidde het. In de markt van de publieke sector was er vorig jaar zelfs een groei van meer dan 20 procent. “We zijn er een top-challenger”, aldus Vandenberghe. Bij de starters en eenmansbedrijven -‘de moeilijkste categorie’ – werden voor meer dan 2 miljard leningen verstrekt.
Volgens Vandenberghe wordt 81 procent van alle aanvragen aanvaard.
Dat ING België meer geld uitleent dan dat er binnenkomt, is volgens financieel directeur Tanate Phutrakul mogelijk dankzij de positieve loan-to-deposit-ratio van de bank.
Vandenberghe had vrijdag, bij de voorstelling van de resultaten, nog kritiek op de stijgende bankentaksen in ons land. Voor ING België steeg het bedrag van 151 miljoen euro in 2013 tot 165 miljoen vorig jaar. “De verhoudingen zijn scheefgegroeid. De Belgische divisie betaalt nu al de hoogste van de groep, terwijl ING Nederland vijf keer groter is,” aldus de ING-topman.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier