Renault- en Nissan-topman Ghosn gearresteerd

Carlos Ghosn © reuters

Renault-topman Carlos Ghosn, die een alliantie met Mitsubishi en Nissan leidt, wordt verdacht van belastingontduiking.

Het parket van Tokio heeft de voorzitter van de raad van bestuur van Nissan, Carlos Ghosn, maandag gearresteerd op verdenking van het overtreden van de financiële wetgeving. Dat berichten verscheidene Japanse media, waaronder de publieke omroep NHK. Onderzoekers hebben naar verluidt huiszoekingen verricht bij Nissan.

De Japanse krant Asahi Shimbun schreef maandagochtend al dat de Japanse autoriteiten een arrestatiebevel hadden uitgevaardigd tegen de 64-jarige Carlos Ghosn, CEO van de Franse autofabrikant Renault en voorzitter van diens Japanse samenwerkingspartners Nissan en Mitsubishi. Ghosn heeft naar verluidt vrijwillig een verklaring afgelegd.

De Japanse autobouwer Nissan gaf in een mededeling te kennen dat al enkele maanden een intern onderzoek liep naar Ghosn en directeur Greg Kelly, na een klacht van een klokkenluider.CEO Hiroto Saikawa kondigde al aan dat hij de raad van bestuur zal vragen om Ghosn uit zijn functies te zetten en ook Kelly te ontslaan.

‘Het onderzoek wees uit dat Ghosn en Kelly gedurende vele jaren compensatiebedragen hebben gemeld in de bedrijfsresultaten bij de beurs van Tokio die veel lager waren dan de eigenlijke bedragen, om het openbaar gemaakte bedrag van Carlos Ghosns vergoedingen te verminderen’, luidt het.

Daarnaast bleek ook dat Ghosn ’talrijke andere significante wangedragingen’ beging, waaronder het persoonlijke gebruik van bedrijfsmiddelen. Donderdag komt de raad van bestuur van Nissan bijeen om te beraadslagen over het dossier.

De raad van bestuur van de Franse autobouwer Renault meldt maandagnamiddag dat ze ‘zo snel mogelijk zal samenkomen’, nadat ze over meer precieze informatie beschikt.

De Franse president Emmanuel Macron gaf op zijn beurt in Brussel alvast te kennen dat de Franse staat, die aandeelhouder is van Renault, ‘extreem voorzichtig zal zijn met betrekking tot de stabiliteit’ van de constructeur.

In een reactie op het nieuws rond de topman zakte het aandeel Renault in de ochtendhandel met bijna 13 procent. Het aandeel op Euronext Parijs sluit de handelsdag af met een verlies van 8,4 procent tot 59 euro.

De Frans-Braziliaanse Ghosn werd in 2000 CEO van de Japanse autobouwer Nissan. In 2005 werd hij bestuursvoorzitter van de Franse automaker Renault. Ghosn leidt al jaren de alliantie tussen de drie autobouwers Nissan, Mitsubishi en Renault.

Partner Content