RealDolmen levert Gores 44 procent rendement op

© Belga

Gores heeft zijn broek niet gescheurd aan de investering in Real Software. Naar schatting haalde de Amerikaanse investeringsgroep een rendement van 44 procent. Dat is misschien niet spectaculair, maar heel wat beter dan het vele kleine aandeelhouders van Real kunnen voorleggen.

In 2004 was Gores de reddende engel voor Real Software. Het bedrijf was door een faliekant afgelopen overname in de VS in de problemen geraakt en kampte met ondraaglijke schulden. Na een reeks herstructureringen onder Theo Dilissen beloofde The Gores Group het bedrijf te redden.

Een pokerspel met het bankenconsortium leidde tot de overname van 200 miljoen aan schulden voor 20 miljoen euro cash. Gores bracht 10 miljoen euro werkkapitaal in en verstrekte begin 2005 nog eens 13,5 miljoen euro onder de vorm van een converteerbare obligatielening. In twee tijden werden de 200 miljoen schulden omgezet in kapitaal en ook de obligatielening van 15 miljoen werd geconverteerd. Alles samen investeerde Gores zo 33,5 miljoen euro (42,5 miljoen dollar) in Real Software.

In juni 2004 verkocht Gores 10 procent van zijn aandelen aan het Nederlandse Roosland Beheer. Vanaf mei 2007 bouwde Gores dan zijn participatie af met verkopen of uitlening van aandelen aan institutionele investeerders, hoofdzakelijk KBC Financial Products. Van een top van 216 miljoen aandelen (vóór de 100 voor 1 reverse split eerder dit jaar) ging het in 2007 naar 110 miljoen. Begin 2008 fuseert Real dan met Dolmen tot RealDolmen.

Vorige week deed Gores zijn overgebleven participatie volledig van de hand, ongeveer de helft aan een groep rond de familie Vande Vyvere en twee private investeerders, de rest naar institutionelen. Als we de aandelenverkopen in de jongste zes jaar oplijnen en ervan uitgaan dat ze gebeurden tegen de gemiddelde koers in de 30 beursdagen voor de transactie – een gebruikelijk criterium – dan beurde Gores 77 miljoen euro voor zijn investering, of omgerekend 103 miljoen dollar. Dat geeft een rendement op aandelen van 44 procent (internal rate of return), zonder de bijkomende intresten en fees mee te rekenen.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content