Raad van State schorst milieuvergunning voor Uplace

© Belga
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De Raad van State heeft de milieuvergunning voor het kantoor-, winkel- en vrijetijdscomplex Uplace in Machelen geschorst.

De Raad van State heeft de milieuvergunning voor het kantoor-, winkel- en vrijetijdscomplex Uplace in Machelen geschorst.

Volgens de Raad van State is het nog niet duidelijk of de site wel goed ontsloten kan worden.

“Voor de realisatie van de infrastructuurwerken die nodig zijn voor de goede ontsluiting en bereikbaarheid van de site moet nog een volledig juridisch traject worden afgelegd,” luidt het arrest. “De rechtsbescherming van derden-belanghebbenden bij het Uplace-project vereist dat de Vlaamse regering bij het verlenen van de milieuvergunning er niet zonder meer mag van uitgaan dat die mobiliteitsinfrastructuurwerken later ook effectief vergund en gerealiseerd zullen worden.”

Negatief advies

Uplace, het bedrijf dat in handen is van Bart Verhaeghe, wil op een verlaten bedrijventerrein in Machelen het grootste winkelcomplex van het land bouwen – 120.000 vierkante meter.

Ondanks een waslijst aan negatieve adviezen, verleende Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) op 30 mei van dit jaar de milieuvergunning voor het omstreden project.

Dat leidde tot felle kritiek. Onder andere milieuorganisaties als Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu, de provincie Vlaams-Brabant en de stad Leuven stapten daarop naar de Raad van State om de milieuvergunning aan te vechten.

Bouwvergunning

In augustus verwierp de Raad van State al het verzoek om het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor Uplace te schorsen. Er loopt wel nog een procedure om dat plan ten gronde te laten vernietigen en ook de bouwvergunning wordt nog aangevochten.

De ontwikkelaar hoopt Uplace te kunnen openen in het voorjaar van 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content