Private sector in eurozone krabbelt overeind
De private sector in de eurozone heeft de afgelopen maand geen daling van de activiteiten meer laten optekenen, blijkt uit de jongste barometer van IHS Markit die woensdag werd gepubliceerd.
Het is nog maar de tweede keer dat de activiteit van de private sector standhoudt sinds de start van de coronapandemie een jaar geleden. De eerste keer dateert van juli vorig jaar. Nu wordt het optimisme gevoed door de vaccinatiecampagne.
De industrie boomt in de eurozone. De output van de fabrieken lag zelfs op het hoogste peil in de jongste 24 jaar, klinkt het. De dienstensector -waar horeca en winkels een belangrijk deel van uitmaken- lijkt dan weer eindelijk te stabiliseren. De index voor de dienstensector klokte af op 49,6 punten. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. In februari was de stand 45,7 punten.
Markit meldt dat de dienstenbedrijven weer meer personeel aanwerven. In Duitsland, Italië, Spanje en Ierland is er sprake van groei, terwijl in Frankrijk de daling werd gestopt. IHS Markit verzamelt enkel gegevens voor die landen, die samen goed zijn voor driekwart van de economie in de eurozone. De totale graadmeter die de volldeige economische activiteit van het eurogebied meet, inclusief de industrie, steeg van 48,8 punten in februari naar 53,2 punten.
‘De groeiverwachtingen van de bedrijven liggen op het hoogste niveau in meer dan drie jaar. Door de vaccinaties tegen het coronavirus hopen ze dat hun verkoop de volgende maanden sterk zal stijgen’, aldus hoofdeconoom Chris Williamson van IHS Markit. ‘Bedrijven en consumenten kijken vooruit naar betere tijden, maar hebben ook beter leren omgaan met het virus’, klinkt het.
Bedrijven worden wel geconfronteerd met hogere kosten, maar ze slagen er steeds beter in om die hogere kosten door te rekenen aan hun klanten.
Meer optimisme dus in de eurozone, al hinkt het economisch blok wel nog flink achter op de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, waar de vaccinatiecampagne veel sneller verloopt. Ook wegen de maatregelen om een derde coronagolf de kop in te drukken, zwaar op de economie in de eurozone.