Plan uw behoeften aan personeel

In onze kenniseconomie hangt het succes van organisaties af van het juiste aantal mensen met de juiste competenties voor de juiste processen. Veel ondernemingen worstelen met zo’n personeelsplanning. Hoe vult u uw personeelsbehoeften in?

Formuleer doelstellingen. Bepaal duidelijk de doelstellingen van de werkdrukmeting. Neem ook de beoogde kwaliteit en dienstverlening van de processen op in de analyse.

Communiceer. Communiceer met de medewerkers in elke fase van de personeelsplanning. Zo verkrijgt u hun engagement voor de implementatie van het proces, en geeft u hen zekerheid over het behoud van een boeiende job of van de mutatie naar een andere job na de implementatie.

Registreer tijdsbesteding. Breng in kaart hoeveel tijd medewerkers spenderen aan de verschillende activiteiten. Neem ook de taken op die niet resulteren in een concreet product of dienst. Onderbouw de behoefte aan personeel zoveel mogelijk met objectieve gegevens zoals het aantal taken en werktijden.

Inventariseer. Breng de bedrijfsprocessen in kaart: Dat vergt een grote inspanning. Een selectie van 20 procent van de processen die 80 procent van de personeelsmiddelen bevatten, kan een goed vertrekpunt zijn.

Maak er een continu proces van. Personeelsplanning is geen eenmalige oefening die resulteert in een rapport, maar een continu proces. Alleen op die manier wordt het personeelsplan een instrument voor het management om keuzes te maken en de personeelsmiddelen optimaal in te zetten.

Bron: Kluwer Opleidingen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content