Philips Turnhout schrapt 136 banen

© belga

Bij Philips in Turnhout sneuvelen 136 banen. Dat meldt het bedrijf na een ondernemingsraad.

Het banenverlies heeft enkel betrekking op bedienden en kaderleden, meldt de directie in een persbericht. “Het verminderen van kosten is noodzakelijk om competitief te blijven in een markt gekenmerkt door een toenemende Aziatische concurrentie en de snelle opkomst van LED-verlichting”, luidt het.

De vestiging van Philips in Turnhout telt 1.600 werknemers. In februari brak daar een spontane staking uit nadat bekendraakte dat Philips een afdeling wilde verhuizen naar China. De directie wilde toen geen garanties geven over de werkgelegenheid.

Philips plant de komende periode overleg met de sociale partners en zal zich naar eigen zeggen ‘maximaal inspannen om de betrokken medewerkers te begeleiden in dit proces’. In Turnhout worden energie-efficiënte verlichtingstoepassingen voor professioneel gebruik geproduceerd, zoals verlichting van straten, winkels en sportstadions.

‘Toekomst fabriek in het gedrang’

Volgens Leo Lauwerysen van de christelijke bediendevakbond komt de toekomst van de fabriek in het Turnhout in het gedrang doordat Philips in Turnhout “niet meer wel investeren in innovatie, maar enkel in kostenbesparing”. “Vroeger was dit de meest innovatieve lichtfabriek van de wereld, en innovatie is toch de toekomst voor de Westerse economie. Dat Philips in de toekomst niet meer kiest voor hogedruklampen, baart ons zorgen. Er is nog wel een markt voor, maar men zoekt geen nieuwe producten meer”, verduidelijkt de vakbondsman.

Lauwerysen voegt eraan toe dat de vakbonden zullen proberen het aantal ontslagen tot onder de aangekondigde 136 terug te dringen.

Philips, dat in 2011 een verlies van 1,3 miljard euro moest slikken, kondigde halfweg oktober al aan 4.500 banen te schrappen. Het bedrijf telt wereldwijd 117.000 werknemers. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content