Personeel Nederlandse Spoorwegen begint volgende week met estafettestaking

De Nederlandse Spoorwegen © belga

Het personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk neer. Het gaat om estafettestakingen van 24 uur, die volgende woensdag beginnen in het noorden van Nederland. In de daaropvolgende dagen zijn andere regio’s aan de beurt. De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en de vakbonden.

In de regio waar de acties plaatsvinden, zullen geen treinen van de NS rijden, verwacht een woordvoerder van vakbond FNV. De estafettestakingen duren tot eind augustus. Als er dan nog geen cao-voorstel is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er een landelijke staking.

‘Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers. We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat’, redeneert de vakbond.

De NS zegt in een reactie teleurgesteld te zijn. Volgens de directie zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Het bedrijf wijst op de moeilijke financiële situatie bij NS als gevolg van de coronapandemie, die leidde tot een daling van het aantal treinreizigers.

Een van de eisen van de vakbonden is een automatische indexering, waarbij de prijsstijgingen zouden worden gecompenseerd in het loon van het NS-personeel. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro.

Na het noorden van Nederland staken NS-medewerkers op 26 augustus in het westen van het land. Drie dagen later gaan de acties verder in de regio noordwest. Op 30 augustus staakt personeel in het midden van het land en op 31 augustus in het oosten en zuiden van Nederland.

Partner Content