Origis lanceert zonnekasbon
Na nog geen vijf jaar pronkt Origis Energy met een stevig palmares van zonneparken in België, Italië, Griekenland en Slovakije. Nog dit jaar volgt een obligatielening.
De verlaging van de Vlaamse subsidiesteun voor hernieuwbare energie brengt de zonnepanelensector in problemen. Maar niet elk bedrijf deelt in de klappen.
Origis Energy, met kantoren in Waregem, Cyprus en New York, realiseerde zopas een eerste project in de Verenigde Staten, en bestudeert ernstig de mogelijkheden om een obligatielening uit te geven.
Is dit de eerste zonnekasbon? “Er zijn wel wat verschillen, maar conceptueel is dit inderdaad een bevak, een vastgoedobligatie,” stipt managing partner Dries Bossuyt aan.
Geen Griekse projecten
In dochtermaatschappij Origis Invest wordt het eigenaarschap van 51 zonnepanelenprojecten in Italië, en in mindere mate België en Slovakije, gegroepeerd. Gezien de economische toestand zitten er geen Griekse projecten in.
Via die dochter wil Origis tussen 31 en 35 miljoen euro ophalen. “Wat we eigenlijk doen, is de financiering aanpassen aan de risico’s. Een pak van onze projecten is intussen operationeel, en er is dus geen ontwikkelingsrisico meer”, legt Bossuyt uit.
Zon als vastgoed
Samen met Guy Vanderhaegen startte Bossuyt Origis Energy op in januari 2008. Het bedrijf heeft zich altijd gespecialiseerd in de vastgoedkant van de zonnepanelenindustrie.
“Je hebt spelers die nieuwe projecten ontwerpen of bouwen, of materiaal leveren. Wij zitten in het andere segment, dat zich toelegt op de ontwikkeling en financiering van projecten, en het beheer van bestaande projecten. Vergelijk het met gebouwen. Daar zit je ook ofwel in de bouwsector, ofwel in de vastgoedmarkt.”
Honderd projecten
Origis Energy beheert vier investeringsfondsen. Daarmee werd in totaal bijna 50 miljoen euro opgehaald bij eigen equitypartners en via mezzaninefinanciering. Dat investeringsbedrag werd met zowat 200 miljoen euro aangevuld door bankleningen.
Er werden al meer dan honderd grootschalige zonnepanelenprojecten afgewerkt in vier landen, goed voor 40.000 ton CO2-reductie per jaar en stroom voor 24.000 gezinnen. De groep biedt werk aan vijftien mensen, in kantoren in het Cypriotische Limassol, New York en Waregem.
Niet (meer) in Vlaanderen
“Van in het begin hebben we ons gericht op Italië en Griekenland. Met de nieuwe subsidieregeling zie ik voorlopig geen rendement meer haalbaar in Vlaanderen. Onze groei ligt de komende maanden en jaren vooral in de Verenigde Staten, waar we bezig zijn één of twee Amerikanen aan te werven. Met het eerste grootschalige zonnepanelenproject in de staat Georgia hebben we er nu voet aan wal.”
Voorsprong
Door het samenhouden en optimaliseren van projecten, kan Origis schaalgrootte creëren voor het beheer en de financiering. “Onze emissie is voor financiers niets nieuws, maar in de sector behoren we ermee tot de pioniers. Dat geeft ons een voorsprong.” Voor de obligatielening wordt samengewerkt met KBC Securities. De timing, voor of na de vakantie, ligt nog niet helemaal vast.
Bossuyt: “Dit is een investeringsopportuniteit, maar voor ons is het geen must. Mocht de obligatie niet volledig worden onderschreven, dan zijn er voldoende van onze huidige investeerders die willen intekenen, al zouden die liever in ons vijfde fonds stappen. Origis V zal zich richten op al gebouwde projecten. Tegelijkertijd richten we ook Origis VS op, een fonds dat investeert in de nieuwe projecten in de VS. Ik geloof in fondsen met een duidelijk profiel.”( L.H.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier