Ook Belfius wordt opnieuw gedagvaard in Arco-dossier
De Arco-gedupeerden die de regering-Michel voor de rechter hebben gedaagd, doen nu hetzelfde met staatsbank Belfius.
Na de federale regering wordt ook Belfius weer gedagvaard in het Arco-dossier, meldde De Tijd donderdag. Advocaat Geert Lenssens bevestigde het bericht later aan het persagentschap Belga.
Woensdag raakte al bekend dat een deurwaarder met een dagvaardiging ging aankloppen bij de premier. Later op de dag werd ook Belfius – de rechtsopvolger van de Belgische bankpoot van het gekapseisde Dexia – in het bad getrokken, bevestigt Lenssens.
Samen met meester Niels Van Campenhout treedt Lenssens op in naam van de initiatiefnemers ‘Geld terug van Arco’ en ‘Arcoparia’s’, twee verenigingen van gedupeerde Arco-spaarders. Twee bestuursleden van die verenigingen dagvaarden dus de regering en Belfius.
Groepsgeding
Het is de bedoeling dat later de gedupeerden zich aansluiten, zodat het een groepsgeding wordt. “De twee verenigingen hebben op de valreep beslist om ook Belfius in de zaak te betrekken”, aldus meester Lenssens. “Dat geeft hen de kans om de vordering tegelijk tegen Belfius in te stellen. Ze vragen om zowel de staat als Belfius aansprakelijk te stellen.”
De betrokkenheid van de twee sluit op elkaar aan, klinkt het. De twee dagvaarden de staat op basis van twee arresten, van het Europees Hof eind 2016 en van het Grondwettelijk Hof een paar maanden later. De eerste rechtbank verklaarde de waarborgregeling strijdig met het Europees recht, de tweede met de grondwet.
“De stelling is dat als de staat zowel de Europese wet als de grondwet niet respecteert, dat een dubbele fout is”, legde Lenssens eerder uit.
Dexia
Arco was de investeringsmaatschappij van de christelijke werknemersbeweging ACW, nu beweging.net. Arco belegde een groot deel van het geld in Dexia, en als belangrijke aandeelhouder ging ook Arco kopje-onder toen de bank in 2011 failliet ging en de regering de Belgische bankpoot nationaliseerde. Door het faillissement werden ook de Arco-coöperanten getroffen, want zij verloren hun geld.
De betrokken Arco-gedupeerden eisen honderd procent van hun kapitaal terug. Ze roepen zo veel mogelijk gedupeerden op om zich aan te sluiten. Via Facebook vragen ze de zowat 800.000 Arco-gedupeerden om zich gratis aan te sluiten.
De twee organisaties telden woensdag naar eigen zeggen meer dan 3.300 aanhangers. Bij Arcoparia’s zijn er op een dag tijd al 1.000 Facebook-volgers bijgekomen, aldus Lenssens.
Derde procedure
De procedure wordt op 23 februari ingeleid voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Het gaat om derde procedure tegen Belfius. Advieskantoor Deminor startte namens Arcopar Actieteam een zaak op (tegen Belfius, de staat, Arco en voormalige Arco-topvrouw Francine Swiggers) en Geld Terug van Arco startte eerder een zaak voor de rechtbank in Turnhout.
Vorige week liet premier Charles Michel nog weten dat het juridisch werk rond de gedeeltelijke vergoeding van Arco-spaarders wordt voortgezet. De regering werkt aan een alternatieve regels nadat de staatswaarborg afgeschoten werd door het Europees Hof van Justitie. De hele kwestie rond de vergoeding voor de Arco-gedupeerden valt samen met de plannen voor de beursgang van Belfius.
Lees ook: Arco-coöperanten willen volledige kapitaal terug en dagvaarden regering