Nyrstar verhoogt bod op Australische mijnbouwer CBH tot 190 miljoen euro

© Belga

De zinkgroep Nyrstar heeft zijn overnamebod op de Australische mijnbouwer CBH Resources met 50 miljoen euro opgetrokken. Daarmee counteren de Belgen een rivaliserende deal van Toho Zinc, de grootste aandeelhouder van CBH Resources. De Australiërs plannen volgende week te antwoorden op het verhoogde bod.

Vorige week verklaarde Nyrstar-topman Roland Junck nog dat de overname van CBH Resources geen must is. In januari bood Nyrstar 140 miljoen euro op de Australische mijnen, maar CBH Resources wees het bod af.

Ondanks zijn verklaring doet Junck nu een nieuwe poging. Het bod op de aandelen wordt 44 procent opgetrokken van 0,135 tot 0,195 Australische dollar per aandeel. Daarnaast biedt Nyrstar ook 750 Australische dollar per kortlopende converteerbare obligatie van CBH. Alles samen bedraagt het bod 290 miljoen Australische dollar of 190 miljoen euro. Dat is 50 miljoen euro meer dan Nyrstar in januari bood.

“Het herziene voorstel biedt de aandeelhouders van CBH een hogere waarde dan de transacties met Toho Zinc”, stelt Nyrstar in een verklaring. De overname zou in het rijtje passen van de eerdere aankopen in de mijnsector in onder meer Peru, Groenland en de VS, maar zou een van de grootste investeringen tot dusver zijn. Nystar is in volle overgang van een pure zinksmelter naar een geïntegreerd grondstoffenbedrijf.

CBH Resources zal volgende week reageren op het verhoogd overnamebod. Nyrstar eist een antwoord voor maandag 15 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content