Nemea Bank niet geïnteresseerd in Belgische licentie

© istock

De Maltese Nemea Bank aast niet op een Belgische banklicentie zoals haar eveneens Maltese concurrent MeDirect er nu een heeft. Dat zegt een woordvoerder van de Maltese bank.

“Wij zijn een pan-Europese bank die online werkt”, legt hij uit. “We hebben een volledige licentie en staan onder toezicht van de Europese Centrale Bank”, zegt de woordvoerder.

Belgische spaarders bij Nemea blijven dus onder het Maltese garantiestelsel vallen, terwijl die bij MeDirect voortaan onder de Belgische bescherming vallen. Die is in beide gevallen even groot: 100.000 euro per persoon. De Belgische licentie is voor MeDirect dan ook voornamelijk een psychologische troef. Tot nog toe opereerde MeDirect onder een Maltese licentie, als bijkantoor van de Maltese Mediterranean Bank. Dat schrijven De Tijd en De Standaard.

“Er komt een eigen raad van bestuur, met twee uitmuntende niet-uitvoerende bestuurders, naast eigen kapitaal, een eigen balans, eigen betaalratio’s. We worden kortom een op zichzelf staande juridische entiteit, een bank naar Belgisch recht. Voor ons is het een ingrijpende evolutie, bijna een revolutie”, zegt Xavier De Pauw, CEO bij de bank aan De Standaard.

De Pauw spreekt van een belangrijke psychologische drempel. Volgens hem zal de bank nu dichter bij de Belgische spaarder staan.

Prijsvechters

De Maltese bank is sinds 2013 actief in ons land. De bank telt intussen 10.400 klanten. “Met die Belgische banklicentie willen we alle vraagtekens wegnemen. Want hoe je het ook draait of keert, we hadden de perceptie tegen”, zegt topman Xavier De Pauw in de krant. Hij mikt op meer groei, onder meer via de beleggingspoot.

Bij Nemea loopt het zo’n vaart nog niet, maar die bank is ook nog maar enkele weken promotie aan het voeren in ons land. Er zijn op vandaag 600 Belgische klanten, zegt de Nemea-woordvoerder. Hij voegt eraan toe dat de communicatie opgevoerd wordt. Zo zal de website van de bank binnenkort in het Nederlands beschikbaar zijn.

MeDirect en Nemea Bank zijn prijsvechters. MeDirect biedt volgens de gespecialiseerde website bankshopper.be momenteel de spaarrekening met de hoogste rente aan, 1,60 procent op de ME3 Spaarrekening. Al zijn aan die rekening wel specifieke voorwaarden verbonden, zoals een vooropzeg van 3 maanden om het spaargeld te kunnen gebruiken. Nemea pakt dan weer uit met een termijnrekening met een rente van bruto 4 procent op vijf jaar.

“Onze producten hebben een groter gebruiksgemak, bijvoorbeeld de ME3-spaarrekening die één rentetarief aanbiedt’, zodat je niet moet wachten op een getrouwheidspremie die je pas na 14 of 15 maanden verwerft”, concludeert de CEO van MeDirect. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content