Neem deze smartphone-apps mee op vakantie

. © Getty
Roel Van Espen medewerker Trends

Vertrekt u binnenkort op reis, of maakt u geregeld zakenreizen? Met de juiste smartphone-apps op zak worden uw trips een stuk aangenamer.

TripIt stelt automatisch uw reisschema op. Dat gebeurt op basis van de reserveringsmails die u ontvangt voor uw vluchten, hotels, een huurauto, enzovoort. U kunt manueel nog extra informatie toevoegen of gegevens wijzigen. TripIt is gratis beschikbaar voor iPhones en Android-toestellen, maar er is ook een Pro-versie (48,99 euro/jaar) met extra’s zoals reminders en updates over uw vluchten. Let wel: TripIt heeft de reputatie de e-mailadressen van zijn gebruikers te verkopen aan adverteerders.

Reist u met het vliegtuig, en komt u tussen twee vluchten graag even tot rust? LoungeBuddy geeft u via uw iPhone toegang tot een eigen netwerk van lounges in honderden luchthavens over de hele wereld. De app, die een tijdje geleden in handen kwam van American Express, laat u zoeken in het aanbod en laat u – indien beschikbaar – ook meteen een lounge reserveren. Dat kan soms al vanaf 25 euro, zonder dat u daarvoor een business- of een eersteklasticket nodig heeft.

Vliegt u vaak naar verre bestemmingen? Het gratis Entrain wilt u helpen jetlags te beperken. De wetenschappelijk onderbouwde smartphone-app werd ontwikkeld door de universiteit van Michigan en waakt over uw biologische klok. Op basis van uw reisschema en slaapgewoonten vertelt hij u wanneer u licht en donker moet opzoeken: zo went u sneller aan het plaatselijke dag- en nachtritme. De website vermeldt enkel de iOS-app, maar wij vonden in Google Play ook een oudere Android-versie.

Hoewel de extra kosten voor dataroaming binnen Europa zijn afgeschaft, hunkert u wellicht nog altijd naar gratis wifi. WiFox kost iets meer dan 2 euro en verzamelt de wifiwachtwoorden op vliegvelden wereldwijd. Ook handig is de gratis WiFi Scanner-app voor iOS. Die helpt u bij het invoeren van de vaak ingewikkelde wachtwoorden in openbare ruimtes. Via het camera-icoontje maakt u een foto van het geafficheerde wachtwoord. De app zet die dan automatisch om in tekst.

Wilt u een stad verkennen zonder in de typische toeristenvallen te lopen, dan kunt u daarvoor het best een beroep doen op lokale inwoners. De iPhone-app LikeALocal geeft u toegang tot stadsgidsen die samengesteld zijn door locals. Per gids betaalt u 2,29 euro. Extra handig is dat u die ook ter plaatse zonder internetverbinding kunt gebruiken. Vergelijkbaar en eveneens bruikbaar op Android-apparaten is Spotted by Locals , maar daar betaalt u wel 4,49 euro per stadsgids.

Rome2Rio is een gratis app voor iOS- en Android-gebruikers die helpt ter plaatste de geschikte vervoersmiddelen te vinden. U tikt uw begin- en eindbestemming in, en vervolgens krijgt u alle mogelijke opties te zien. Daarbij worden vaak diverse en gecombineerde mogelijkheden getoond: met de trein en de bus, maar ook via de ferry, het vliegtuig en de auto. Voor elke optie toont Rome2Rio een indicatie van de reistijd en de prijs. Wanneer u doorklikt, krijgt u alle details van het traject te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content