Neelie Kroes ‘diep verontwaardigd’ over verbod op Uber-taxi’s

© reuters

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft verontwaardigd gereageerd op de beslissing van de Brusselse rechtbank van koophandel om de alternatieve taxidienst Uber het rijden te beletten.

Kroes liet via Twitter weten diep verontwaardigd ( ‘absolutely outraged’) te zijn over de beslissing van een rechtbank in Brussel om de taxidienst Uber te bannen en chauffeurs per lift een boete van 10.000 euro op te leggen.

De Nederlandse Kroes, die binnen de Europese Commissie bevoegd is voor de digitalisering van de economie, roept op een nieuwe tag ‘UberIsWelcome’ in het leven te roepen. “In Brussel en elders. Dit is niet de 19de eeuw”, vervolgde ze.

Uber lanceerde vorige maand in Brussel de dienst UberPop, die particuliere chauffeurs via een app in contact brengt met mensen die op zoek zijn naar een lift.

Volgens Uber gaat het om een moderne versie van autodelen, maar de Brusselse taxichauffeurs en Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) denken daar anders over.

Volgens Grouwels en de taxichauffeurs is de taxidienst eenvoudigweg in strijd met de taxiregelgeving. De klassieke taxibedrijven trokken daarop naar de rechtbank, waar ze uiteindelijk gelijk hebben gekregen.

België is overigens niet het enige land in Europa waar Uber voor controverse zorgt . Halfweg maart kwamen in Milaan Italiaanse taxichauffeurs op straat om te protesteren tegen de alternatieve taxidienst. Eerder – in januari – raakten de gemoederen al verhit in de Franse hoofdstad Parijs, en in verscheidene steden in de VS werden de Uber-apps van rechtswege noodgedwongen geblokkeerd.

Ondanks het vele protest en de juridische weerstand wereldwijd kan Uber rekenen op investeerders zoals Google Inc. De waarde van het ophefmakende bedrijf uit Silicon Valley wordt geraamd op 3,5 miljard dollar. (Belga/Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content