Nederlandse regulator legt Fortis boete op van 576.000 euro

De vier boetes die de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) Fortis opgelegd heeft voor marktmanipulatie en het niet tijdig melden van koersgevoelige informatie, worden verdeeld over het inmiddels opgesplitste concern. Dat maakte de AFM woensdag bekend.

In totaal legde de AFM het financiële concern vorige maand voor 576.000 euro boetes op.

Het in Nederland gevestigde Fortis en het in België gevestigde Fortis krijgen allebei twee boetes opgelegd. Het gaat daarbij om twee boetes van 144.000 euro voor marktmanipulatie en twee van 144.000 euro voor het niet op tijd publiceren van koersgevoelige informatie.

De boetes voor marktmanipulatie hangen samen met uitspraken van de toenmalige topman van Fortis. Jean-Paul Votron zei op 5 juni 2008 tijdens een presentatie dat de solvabiliteit van het concern ‘op plan’ en ‘sterk’ is. Die informatie was volgens de AFM onjuist en misleidend. Nog geen maand later maakte het bedrijf bekend nieuwe aandelen uit te geven, onderdelen te verkopen en te snijden in het dividend.

De boetes voor het niet tijdig melden van koersgevoelige informatie hangen samen met een artikel in De Financiële Telegraaf op 14 juni 2008 over de verkoop van onderdelen van ABN Amro aan Deutsche Bank. “In het artikel werd ook aangegeven dat Fortis er zoveel geld op zou moeten toeleggen, dat de financiële doelstellingen voor 2008 en later niet gehaald zouden worden”, aldus de AFM.

De informatie in het artikel van de krant was volgens de AFM juist. Fortis had na publicatie de koersgevoelige informatie openbaar moeten maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content