Nazomer in België: ruim 7000 banen gaan verloren

© belga

De nazomer bracht behalve goed weer bijzonder slecht nieuws over de werkgelegenheid in België.

Vandaag – maandag 3 oktober – raakte bekend dat bank-verzekeraar ING het mes zet in het personeelsbestand. Bij ING België staan er 3500 banen (350 natuurlijke afvloeiingen inbegrepen) op de tocht, waarmee het meest omvangrijke collectief ontslag werd aangekondigd sinds oktober 2012. Toen werd de sluiting aangekondigd van de autofabriek Ford Genk, waar ongeveer 4.300 mensen werkten.

Sinds september dit jaar zijn door herstructureringen in België intussen ruim7000 banen bedreigd.

De machinebouwer Caterpillar was de eerste onderneming die in september een grootschalige ontslagronde aankondigde. De Amerikaanse gigant maakte op 2 september bekend dat het de vestiging in Gosseliers gaat sluiten. De graafmachinebouwer kondigde daarbij 2200 ontslagen aan.

Ook bij andere herstructureringen gaan honderden banen verloren:

AXA Verzekering, de verzekeringspoot van AXA België, kondigde op 5 september aan dat het de komende twee jaar 650 wil jobs wil schrappen. De verzekeraar liet toen weten dat het zo veel mogelijke gedwongen ontslagen wil vermijden.

Verzekeringsgroep P&V Verzekering wil tegen 2020 300 voltijdse jobs schrappen. Net zoals AXA Verzekeringen liet het bedrijf weten dat het het banenverlies niet via een collectief ontslag wil organiseren, ‘maar via natuurlijk verloop, interne mobiliteit en eindeloopbaanregelingen’.

In september lieten ook de Amerikaanse multinational Halliburton en het Belgische koffiebedrijf Douwe Egberts weten dat ze een vestiging in ons land sluiten. In totaal goed voor een banenverlies van 324 mensen: 274 bij Douwe Egberts, 50 bij Halliburton. Nog meer slecht nieuws voor de werknemers van MS Mode, het bedrijf dat het faillissement heeft aangevraagd.: 220 werknemers verliezen hun baan.

Bij CP Bourg, een fabrikant van bind- en snijmachines voor drukkerijen, gaan 88 van de 225 banen verloren.

Eurostation, de vastgoedpoot van de NMBS, zet 40 van de 172 medewerkers aan de deur.

Bij de drukkerij van het uigeversbedrijf Mediahuis in Groot-Bijgaarden komen er door sluiting158 banen op de tocht te staan.

Uit de statistieken van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg blijkt voorts dat er dit jaar – 2016 – al meer dan 11500 banen bedreigd worden door collectief ontslag, ruim dubbel zoveel als in heel 2015.

(Belga/NS/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content