Nationale Bank overweegt sluiting drukkerij

© belga

De Nationale Bank van België (NBB) onderzoekt de mogelijkheid haar drukactiviteiten stop te zetten. Het bericht staat in het vakblad Grafisch Nieuws en het wordt bevestigd in vakbondskringen.

De Nationale Bank van België (NBB) onderzoekt de mogelijkheid haar drukactiviteiten stop te zetten. Het bericht staat in het vakblad Grafisch Nieuws en het wordt bevestigd in vakbondskringen. De Nationale Bank weigert voorlopig commentaar te geven.

Sinds de introductie van de euro zijn de drukactiviteiten van de Nationale Bank sterk verminderd. De productie van eurobiljetten werd over verschillende landen verdeeld. België drukt enkel een deel van de biljetten van 50 euro. In de drukkerij werkt nog een honderdtal mensen.

BBTK-secretaris Miranda Ulens bevestigt dat de activiteiten de voorbije jaren sterk teruggelopen zijn. Een poging de drukkerij te verkopen zou geen resultaat opgeleverd hebben. De grafische sector kampt al jaren met overcapaciteit. Volgens de vakbonden wil de Nationale Bank de drukactiviteit laten uitdoven. Over acht jaar zou de drukkerij onherroepelijk dicht gaan.

Volgend jaar lanceert de Europese Centrale Bank een nieuwe reeks eurobankbiljetten, te beginnen met het biljet van 5 euro in mei 2013. De geplande herstructurering zou daar echter los van staan. (P.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content