Mobistar in beroep tegen nieuwe afwikkelingstarieven
Mobistar heeft beroep aangetekend tegen de verlaging van de afwikkelingstarieven die ingaat vanaf 1 augustus. Dat blijkt uit de mededeling van de kwartaalresultaten.
Mobistar moet vanaf 1 augustus zijn afwikkelingstarief – wat Mobistar mag aanrekenen voor het overbrengen van oproepen vanaf andere operatoren naar zijn eigen klanten – verlagen van 9,02 eurocent naar 5,05 eurocent.
De operator noemt deze prijsverlaging “discriminatoir” en “marktverstorend”. Oorspronkelijk was verwacht dat het lagere tarief al vanaf 1 juli zou ingaan. Mobistar schat dat het uitstel met één maand tot 1 augustus de operator 7 miljoen euro extra omzet zal opbrengen.
Rechtszaken voor het Hof van Beroep in Brussel tegen beslissingen van het BIPT zijn routine, maar hebben in het verleden al herhaaldelijk geleid tot de vernietiging van de tariefplannen van het BIPT.
Mobistar vraagt zowel de opschorting van de nieuwe afwikkelingstarieven als de annulering ervan, met retroactief effect. Gedelegeerd bestuurder Benoit Scheen verwacht een uitspraak in “oktober of november”. Volgens Scheen neemt Mobistar in zijn klacht ook de uiteindelijke uitkomst van de BIPT-maatregel op de korrel. Het BIPT wil over drie jaar een afwikkelingstarief van slechts 1,07 eurocent per minuut. Benoit Scheen noemde dat onrealistisch, ook al omdat de mobiele operatoren dure licenties moeten betalen.
In 2008 won Mobistar al eens een rechtszaak voor het Hof van Beroep in Brussel tegen een vorige tariefverlaging, toen samen met Base.
Mobistar heeft ook beroep aangetekend tegen de regeringsbeslissing om 76 miljoen euro te vragen voor de uitbreiding van de 2G-licentie van Mobistar tot 2015, in plaats van ze gratis te verlengen.
Televisiepakket in september
Mobistar stelt zijn televisiepakket in september voor. Donderdag zei de operator alleen dat hij een settopbox van Sagem zal gebruiken en toegangscontrole van France Telecom-filiaal Viaccess. De settop box kan zowel met digitale satelliet-, ether- als internettelevisie werken, zodat Mobistar zijn handen vrij houdt om met partners zoals TV Vlaanderen, Norkring of zelfs Belgacom te werken. De tv zal via de iPhone kunnen geprogrammeerd worden en de iPhone zal ook als afstandsbediening kunnen worden gebruikt.
iPhone 4 nog altijd exclusief
De nieuwste versie van de iPhone, iPhone 4, komt op 30 juli op de Belgische markt en wordt nog altijd exclusief door Mobistar verkocht. Meer details over de prijszetting volgen in de komende week. Benoit Scheen wou geen details geven over het aantal iPhone- of gsm-surfers, maar zei dat het er “honderdduizenden” waren, niet enkel op iPhone, maar ook op BlackBerry en meer en meer ook op het Google-platform Android. Mobistar verkocht in het eerste halfjaar voor 58 miljoen euro aan handsets. Dat is 20 procent meer dan een jaar voordien. De operator heeft daarmee naar eigen zeggen meer dan een kwart van de handsetmarkt.
Beperkte groei in klanten
In de resultaten was het zoeken naar minpunten. Eentje was de beperkte groei van het aantal klanten in het jongste kwartaal, met slechts 6042. “De markt is matuur. De penetratie is nu ongeveer 110 procent. Het aantal klanten dat je kan toevoegen zal kleiner worden,” repliceert Benoit Scheen.
Het aantal klanten bij de mobiele virtuele netwerk operatoren (mvno’s) op het Mobistar-netwerk steeg nog met 20.670.
Telenet, de snelst groeiende mvno, publiceert zijn resultaten pas op 2 augustus. In het eerste kwartaal boekte Telenet op zijn eentje al een winst van 23.000 klanten. In het laatste kwartaal van 2009 waren dat er 24.000. Tenzij Telenet teleurstellende cijfers zou publiceren, betekent dat dus dat andere mvno’s van Mobistar klappen krijgen.
Geen handsetsubsidies
Telenet is de enige grote Belgische operator die handsetsubsidies gebruikt als promotiemiddel. De Samsung i8000 Omnia 2, met richtprijs van 449 euro, is nu bij Telenet te krijgen voor 1 euro met een tweejarig abonnement dat theoretisch zelfs maar 15 euro per maand hoeft te zijn. Intern heeft Mobistar een “plan B” met handsetsubsidies voorbereid. De officiële lijn blijft dat die er niet komen. Benoit Scheen: “De zaken gaan goed zonder handsetsubsidies. Als wij moeten investeren in gratis handsets voor de klanten zal dat een financiële impact hebben, zeker op korte termijn. Als we die investering op termijn niet in omzet of marge kunnen recupereren, dan is dat voor ons geen goede zaak. In het huidige stadium zijn we niet van plan om handsetsubsidies te introduceren op de Belgische markt”.
B.L
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier