Mobiele browser van Opera probeert roaming-factuur te drukken

Officieel promoten de operatoren mobiele toepassingen als het beste voor de mensheid sinds warm water. De praktijk is anders. Een rondvraag op een Motorola-seminarie voor Android ontwikkelaars leerde, bij arm-opsteken, dat hooguit de helft van het zestigtal aanwezigen data roaming gebruikte (onder een publiek dat leeft van mobiele toepassingen). Honderd procent van die roamers stuurde de rekening door naar hun baas.

Data in het buitenland kost binnen de EU gemiddeld 5,4 euro per megabyte volgens een recent onderzoek van Tariff Consultancy Ltd.
Ondertussen is “augmented reality” – real time informatie over de omgeving op smartphone-schermen – één van de hot topics op de beurs, met een 25-tal exposanten en een aparte ruimte. Typisch een toepassing die je vooral al roamend in het buitenland gebruikt.

Opera Mini

Diverse firma’s zijn in de weer om die roaming-factuur te drukken. Het Noorse Opera Software demonstreert hier zijn Opera Mini 5 op het iPhone platform. Vijf keer zuiniger en zes keer sneller bij het downloaden van pagina’s dan de eigen browser van Apple.

De truuk is dat het mobieltje niet zelf de webpagina’s verwerkt. Dat doen servers bij Opera, naar een model dat ook BlackBerry gebruikt. Enkel de hapklare datastroom die van de servers komt verschijnt via de browser op de iPhone. Dat geeft veel kortere laadtijden, een veel lager dataverbruik en een zeer lage belasting van de CPU (Opera Mini draait ook op andere smartphones en die mogen precies daarom een aantal jaartjes oud zijn).

Geen Flash, geen javascript

Er zijn beperkingen: geen javascript (geen toepassingen) en geen flash (populair voor video). En oh ja, de nieuwe Mini 5 is ook nog niet te krijgen. Opera heeft de toepassing nog niet aangemeld bij de App Store. Er lopen al weddenschappen over de vraag of Apple een concurrent van zijn browser zal toelaten in zijn winkel.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content