Mobiel wereldcongres start zonder Nokia

© belga

Symboliek alom op het Mobile World Congress in Barcelona. De vette jaren zijn voorbij en de conventie van mobiele operatoren startte in het miezerigste weer sinds de show in 2006 naar Barcelona verhuisde. Nokia bespaart en is niet van de partij.

Waar Nokia exposeerde, heeft Samsung nu een gigantische constructie rond zijn nieuwe “Wave” smartphone en zijn nieuwe ‘open’ besturingssysteem “bada”.

Daarmee vertroebelt Samsung de drukke markt van – al dan niet gratis – besturingssystemen voor smartphones nog wat verder. Schrijvers van toepassingen kunnen nu al kiezen tussen Symbian (het open platform rond Nokia), Android (het platform rond Google), iPhone (Apple), BlackBerry, Windows Mobile (waarvan Steve Ballmer vandaag versie 7 aankondigde), diverse Linux-varianten en de gesloten platformen van diverse hardwarefabrikanten. “Bada betekent vooral nog meer churn”, zei een systeemingenieur op de Android developer conference vandaag.

Alsof dat nog niet genoeg kondigen 15 grote mobiele operatoren zelf een “Wholesale Applications Platform” aan, dat ontwikkelaars één enkele omgeving moet bieden voor hun toepassingen. De groep van 15 bedient ongeveer 3 miljard gebruikers onder de hele wereld en telt onder meer Vodafone, Orange en T-Mobile in zijn rangen. Afgezien van de roep om ‘eenheid’, die elk jaar terugkomt op het Mobile World Congres, zonder resultaat, willen de operatoren vooral het lucratieve terrein terugwinnen dat zij nu aan de Apple App Store en andere toepassingsmarkten hebben verloren. Onder meer Vodafone is met zijn Vodafone 360 platform nadrukkelijk present in Barcelona. Apple, typisch, niet.

Samsung steunt ironisch genoeg het initiatief van de 15 operatoren, net als andere producenten met zwakke steun van programmeurs, zoals LG en SonyEricsson.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content