Michel Maus: ‘Bestaansreden van KBC komt ter discussie’

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Michel Maus, professor fiscaliteit aan de VUB, heeft ernstige vragen bij de fiscale constructies die KBC heeft opgezet op de Kaaiman- en Maagdeneilanden

“Ik heb er niets op tegen dat ondernemingen structuren opzetten in belastingparadijzen”, klinkt het. “Zolang dat gebeurt met respect voor de regels. Maar KBC is toch een geval apart. De overheid moest in 2008 en 2009 7 miljard in de bank stoppen. Een klein beetje ethisch besef mag men dan toch in de plaats verwachten. Exotische structuren opzetten om het onderste uit de fiscale kan te halen, is er dan echt wel over.”

KBC reageerde dat er geen fiscale redenen aan de grondslag liggen van deze structuren, wel “vennootschapsrechtelijke en financieel-rechtelijke redenen”. “Ongelofelijk belachelijk”, noemt Maus deze bewering. “Deze eilanden worden traditioneel gebruikt om winsten te versluizen van ondernemingen. Het zijn notoire belastingparadijzen. Kom er toch gewoon voor uit.”

De professor vindt zelfs dat deze fiscale constructies de bestaansreden van KBC ter discussie stellen. “Banken redeneren dat alle concurrenten actief zijn in deze fiscale paradijzen en dat ze een concurrentieel nadeel lijden als ze daarin niet meestappen”, redeneert hij. “Dat kan kloppen. Maar als je met overheidsgeld wordt rechtgehouden, moet je jezelf de vraag stellen of het sop dan de kool wel waard is. De staat moet geen geld steken in praktijken die niet beantwoorden aan de integriteitsstandaard. Misschien trek je dan het beste de stekker uit dat bedrijf.”

Maus maakt de vergelijking met andere sectoren die van staatssteun genieten. “Farmaceutische bedrijven genieten van een zeer comfortabele octrooiaftrek”, zegt hij. “Tegelijk doen ze er alles aan om de sociale zekerheid af te romen, zoals het geval-Victor bewijst. Als de overheid iets geeft, moet ze toch ook iets terugkrijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content