Marks & Spencer alweer weg uit België

© BELGA

De Britse warenhuisketen Marks & Spencer is van plan haar enige Belgische winkel, in de Guldenvlies in Brussel, te sluiten. Die intentie heeft de groep op een ondernemingsraad bekendgemaakt, zo meldt ze dinsdag. Bij Marks & Spencer in België werken 126 mensen.

Bij de opening van de winkel in mei 2015, na vijftien jaar afwezigheid, stonden nog lange wachtrijen. Maar anderhalf jaar later wil Marks & Spencer de winkel al opnieuw sluiten. “Reeds vanaf de opening voldeed de winkel in Brussel niet aan onze verwachtingen en de markt biedt weinig groeikansen”, luidt de uitleg van Amanda Mellor, directeur Marks & Spencer België.

Tegenvallende cijfers

Dat de winkel niet aan de verwachtingen voldoet, blijkt ook uit de cijfers: in 2015/2016 leed de winkel een verlies van 1,9 miljoen pond. De winkel zou nu ongeveer op eigen benen moeten kunnen staan, maar met de hoge bedrijfskosten en een omzetdaling van 24 procent tegenover vorig jaar is er weinig uitzicht op groei in een moeilijke markt, klinkt het bij de keten.

Voor de werknemers komt het nieuws als een schok, zegt Yves Flamand van de socialistische bediendebond Setca. “Het komt als een verrassing, we hadden ons er totaal niet aan verwacht. Het personeel is ontzet”, aldus de Setca-secretaris. Die stelt zich ook vragen bij het beleid van Marks & Spencer. “Openen, sluiten, weer openen en sluiten. Allemaal beleid op korte termijn.”

De vakbond gaat onderhandelen met het oog op mogelijke alternatieven voor een sluiting. Indien de winkel toch sluit, zou dat tegen mei of juni 2017 het geval kunnen zijn, aldus nog de bond.

De Britse keten sluit in totaal in tien landen winkels. Naast België gaat het onder meer om Nederland en Frankrijk, maar ook China. De winkels zijn onvoldoende rendabel en te kleinschalig. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content