Stijn Fockedey
‘Margrethe Vestager dweilt met de kraan open’
Vestager kan de Googles van deze wereld zo veel beboeten als ze wil. Maar het is het dweilen met de kraan open. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.
Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager start een nieuw antitrustonderzoek op tegen Google. Bij een veroordeling loopt de boete in de miljarden euro’s, maar de andere Europese politici moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen.
De Europese Unie en Google waren al verwikkeld in een juridisch conflict over de manier waarop de internetgigant zijn eigen diensten bevoordeelt in de zoekresultaten. De nieuwe beschuldiging gaat over Android, het mobiele besturingssysteem van Google waar de meeste fabrikanten van smartphones en tablets afhankelijk van zijn. Google zou onder meer die fabrikanten verplichten om er de diensten van Google op te installeren. In de ogen van Vestager is dat machtsmisbruik. Dat schaadt niet alleen de concurrenten maar ook de consumenten. Een gebrek aan concurrentie neemt de prikkel weg om te innoveren en betere diensten te leveren.
Daarmee zijn de EU en Google opnieuw vertrokken voor een jarenlang conflict dat in de eerste plaats juristen en lobbyisten rijk zal maken. De klacht blijft noodzakelijk, want de talloze versies van Android zijn goed voor bijna 80 procent van de mobiele besturingssystemen. Tegelijk zal zelfs de maximumboete van 10 procent van de wereldwijde omzet (nu 74,5 miljard dollar) weinig veranderen aan Google’s dominantie. De bijna 1 miljard gebruikers van Gmail, de e-maildienst van Google, gaan heus niet massaal een andere app beginnen te gebruiken op hun smartphone.
Vestager kan de Googles van deze wereld zo veel beboeten als ze wil, het is dweilen met de kraan open
De klacht is ook weer vijgen na Pasen. Het is een doorn in het oog van de EU dat consumenten en bedrijven zo afhankelijk zijn van gigantische IT-bedrijven, ook uit de VS. Als de EU echt wil vermijden dat nieuwe techbedrijven zo dominant worden, of zoals Google dominant kunnen blijven, dan voert ze beter strengere regels in voor netwerkneutraliteit.
Op Europees niveau ligt een voorstel klaar dat ogenschijnlijk strenge regels oplegt voor de manier waarop telecombedrijven mogen ingrijpen op hun netwerk. Maar door het gelobby van de telecomsector zitten er verschillende achterpoortjes in de nieuwe regels die het principe van netwerkneutraliteit ondergraven.
Een daarvan is dat telecombedrijven een regeling kunnen treffen met bijvoorbeeld Facebook of Google om de trafiek naar hun diensten gratis te maken voor hun abonnees. Surfen naar de sociaalnetwerksite of video’s kijken op YouTube (Google) telt dan niet meer mee in het dataverbruik, trafiek naar gelijkaardige kleinere concurrenten telt dan wel mee. Eigenlijk staat de deur wagenwijd open voor praktijken waardoor telecombedrijven en grote techbedrijven het op een akkoordje gooien.
Vestager kan de Googles van deze wereld zo veel beboeten als ze wil. Zo lang andere Europese politici verzuimen die scheve situatie recht te zetten, is het dweilen met de kraan open.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier