Management buy-out bij Typhoon

© belga

Het milieutechnologiebedrijf Typhoon komt via een management buy-out in handen van het management rond Frederic Bulcaen. Hij zocht daarvoor enkele private investeerders, waaronder business angel Marnix Vereecken.

Het West-Vlaamse milieutechnologiebedrijf Typhoon, een cleantech-bedrijf, is actief in de luchttechniek, met als kerntaken industriële ontstoffing en pneumatische transporten. Typhoon telt 40 personeelsleden en boekte in 2008 een omzet van ruim 9 miljoen euro.

Het bedrijf, eigendom van Lieven Santens, werd tot begin 2009 geleid door de externe manager Jo Dendauw. Nu neemt het management, bestaande uit Frederic Bulcaen, Kris Devidt en Luc Dhont, het bedrijf over van de familie. Het management kan daarvoor bogen op de financiële steun van business angel Marnix Vereecken en enkele private investeerders uit het netwerk van Bulcaen, aangevuld met een niet nader genoemde bank.

Over de aandeelhoudersverdeling of de prijs van de transactie zijn geen details bekend. Bulcaen verwerft wel een controlemeerderheid. Vereecken was tot 2004 CEO van Sofico, waarvan hij voor 22,50 procent mede-eigenaar is. Tot aan de beursgang was hij investeerder en bestuurder in Ecodis. Nu overweegt hij participaties in andere sectoren en heeft hij in verschillende bedrijven een bestuurdersmandaat. Vereecken krijgt in ruil een pakket aandelen.

Typhoon behoorde tot de Lisakat Group van Lieven Santens, waar verder ook de tapijtproducent Mc Three, de bouwmaterialengroep Lecot en RF Technologies (specialist in brandwerende producten) toe behoren. Typhoon werd in 1959 opgericht door Lucien Van Groeneweghe en was een van de eerste bedrijven actief in luchttechnieken.

In 1998 werd het bedrijf, dat kampte met opvolgingsproblemen, verkocht aan Lieven Santens. Eerder had Santens het bedrijf Artmetal al gekocht en de overname van Typhoon paste in een consolidatiebeweging. De twee bedrijven waren complementair en konden door de samenvoeging zowel grote bedrijven als kmo’s aanboren. In de daaropvolgende jaren volgde een internationalisatie.

Stevige fundamenten
Bulcaen kwam in juni 2009 bij Typhoon terecht, onder toedoen van Leo Vansteenberge, audit partner Deloitte en adviseur van Lieven Santens. Hij stelde bij Typhoon een herstelplan op en voerde een grondige herschikking van de schulden door zodat de bancaire verplichtingen onder controle kwamen, om zo de continuïteit van het bedrijf veilig te stellen.

Typhoon was in ademnood gekomen door de hoge kostprijs van de verhuis naar een nieuwe productievestiging, door zijn zware kostenstructuur en onder meer de verkoop van verwarmingsketels die een verlieslatende activiteit was. Bulcaen zette die divisie stop en voerde een herstructurering door. Daaruit groeide het idee om een management buy-out te verwezenlijken.

Lieven Desmet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content