Luchtvaartsector vraagt verlenging van economische steunmaatregelen

coronamaatregelen op Brussels Airport © Belga

De luchtvaartsector heeft donderdag in de Skyhall op de luchthaven in Zaventem een oproep gedaan om de steunmaatregelen voor de coronacrisis te verlengen.

De steunmaatregelen voor de luchtvaartsector stoppen normaal gezien op 30 september. De oproep avn de sector was gericht aan Hilde Crevits (CD&V), Pierre-Yves Dermagne (PS) en Bernard Clerfayt (Défi) – de Vlaamse, federale en Brusselse minister voor Werk -, die elk een dag stage liepen bij een van de verschillende bedrijven op de luchthaven.

‘Brussels Airport is de tweede grootste economische motor van ons land en zorgt in normale tijden voor 24.000 directe arbeidsplaatsen en 40.000 indirecte jobs’, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie Voka, die de stages organiseert.

‘De brede luchtvaartsector is nog niet voldoende hersteld van de coronacrisis. De luchthaven draait nog steeds op minder dan de helft van het normale passagiersaantal. Daarom vragen we de steunmaatregelen specifiek voor deze sector te verlengen tot na 30 september. We hopen dat onze vraag goed is aangekomen bij de verschillende ministers’, aldus Maertens.

Federaal minister van Werk Dermagne kon nog niet zeggen of het systeem van de tijdelijke werkloosheid een verlenging zal krijgen, of dat het enkel voor de luchtvaartsector een mogelijkheid is.

‘De onderhandelingen daarover lopen. Mijn kabinet bekijkt wat mogelijk is. Er is een advies ingewonnen bij de Nationale Arbeidsraad, vervolgens zal de regering zich daarover uitspreken. Maar wat zeker is, is dat we de sector zullen blijven steunen tot dat de internationale luchtvaartregels opnieuw dezelfde zijn als voor de coronacrisis’, luidt het.

Vewacht wordt dat er in de eerste week van september een beslissing volgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content