Luc Tack: ‘Picanol heeft de Franse staat twee jaar geleden al gecontacteerd’
De Ieperse weefmachinebouwer Picanol heeft jaren gebroed op het plan om het belang van 27,6 procent van de Franse staat in Tessenderlo Group over te nemen. Dat zegt Picanol-topman Luc Tack in een interview met Trends.
De Ieperse weefmachinebouwer Picanol heeft jaren gebroed op het plan om het belang van 27,6 procent van de Franse staat in Tessenderlo Group over te nemen. Dat zegt Picanol-topman Luc Tack in een interview met Trends.
Waarom deze operatie?
Luc Tack: “We zochten opportuniteiten om middelen van de groep, die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd, te beleggen in een industrieel project. Daarbij stonden we voor de keuze. Ofwel zouden we zoals in het verleden een aantal kmo’s opkopen, binnen de activiteiten van Picanol of activiteiten die daaraan verwant zijn. Ofwel zouden we participeren in een grote groep met een degelijk management en met groeiopportuniteiten, waarin wij mee het beleid kunnen bepalen. Nu, we hebben de voorbije jaren ook in de sector van textiel en textielmachinebouw opportuniteiten bestudeerd, maar gezien het cyclische en vaak complexe karakter van deze bedrijven en deze sectoren, hebben we uiteindelijk gekozen voor een wereldwijd actief industrieel project in een andere basisindustrie, waarin we graag het beslissingscentrum in België zouden hebben.”
Hoe lang stond Tessenderlo Group al op jullie radarscherm?
Luc Tack: “Het was al een paar jaar geweten dat de Franse overheid die participatie wou verkopen. Twee jaar geleden hebben we een eerste keer contact opgenomen met de Franse overheid.”
En u hebt het management van Tessenderlo daarin gekend?
Luc Tack: “Ik ken CEO Frank Coenen natuurlijk zoals ik vele CEO’s ken, maar hij heeft altijd gezegd dat dit een zaak is voor de aandeelhouders en hij daar niet in tussenbeide zou komen.”
Hoewel Frank Coenen het cyclische karakter van Tessenderlo al fors heeft afgebouwd, blijft de chemiesector een cyclische sector.
Luc Tack: “Het is een andere cyclus dan onze weefmachines, en er is meer sterke complementariteit: Picanol haalt vooral inkomsten uit emerging markets, met Azië op kop. Tessenderlo haalt vooral inkomsten uit Amerika en Europa. Als je dan op de wereldkaart kijkt, zie je dat dit zal leiden tot meer financiële stabiliteit. Bovendien kunnen wij Tessenderlo onze ervaring in emerging markets bijbrengen. Wij zijn daar al sinds jaar en dag met eigen mensen en eigen bedrijven aanwezig. Wij kunnen natuurlijk zelf ook leren van hen. We kunnen met elkaar praten om te zien hoe we het financieel beheer kunnen optimaliseren, IT optimaal kunnen doen en zo meer.”
Hoe gaat u wegen op het beleid bij Tessenderlo?
Luc Tack: “Ikzelf en onze voorzitter Stefaan Haspeslagh stappen in de raad van bestuur en zullen nauw samenwerken met het management.”
Tessenderlo kan en mag het huidige beleid voortzetten?
Luc Tack: “Wij geloven in het transitieproject waarmee Frank Coenen bezig is. Ik weet wat dat is, zo’n transitieproject. Dat is niet eenvoudig en duurt soms wat langer dan gehoopt. Maar Frank kan dat nu in alle rust verder uitbouwen. Hij heeft nu een cornerstone investor, een langetermijnaandeelhouder die zijn project ondersteunt. De verankering van het bedrijf in België is nu gegarandeerd.”
Picanol had een spaarpotje voor zo’n operatie.
Luc Tack: “We hebben 27,6 procent gekocht voor een waarde van 192 miljoen euro. Eind vorig jaar hadden we 145 miljoen euro, en we zijn nu al geruime tijd verder. Voor meer toelichting moet u wachten tot de halfjaarresultaten die we op 27 augustus bekendmaken, maar ik kan al wel zeggen dat we die zaak doen zonder financiering. Het is een cashoperatie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier