Limburgs Amakem haalt 18 miljoen euro op
Dat geld dient vooral voor de verdere ontwikkeling van producten tegen oogziekten. De vroegere farmadivisie van het biotechbedrijf Devgen overweegt bovendien een beursgang.
Het Limburgse farmabedrijf Amakem heeft 18 miljoen euro opgehaald in zijn eerste grote kapitaalronde. Dat geld dient vooral voor de verdere ontwikkeling van producten tegen oogziekten. De topprioriteit is een geneesmiddel tegen glaucoom. De vroegere farmadivisie van het biotechbedrijf Devgen overweegt bovendien een beursgang.
De kapitaalronde wordt geleid door het Nederlandse durfkapitaalfonds Forbion Capital Partners en omvat ook Crédit Agricole Private Equity, Vesalius BioCapital en de drie partners van de eerdere zaaikapitaalronde (LRM, het fonds Vinnof van de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en de stichting LSRP van ThromboGenics-oprichter Désiré Collen).
Forbion legt 5 miljoen euro in en wordt de grootste aandeelhouder (20,1%). Crédit Agricole (16,1%) brengt 4 miljoen euro in. Ook LRM (16,8%) heeft, inclusief zaaikapitaal, al 4 miljoen euro gepompt in Amakem. PMV/Vinnof (10,7%) leverde 2,5 miljoen euro en LSRP (4,7%) 1 miljoen. Devgen, dat bij de oprichting van Amakem activa en octrooien inbracht maar niet volgt in de kapitaalronde, verwatert tot kleinste aandeelhouder (2,6%). Vesalius BioCapital heeft nu 12,1 procent van het kapitaal.
Glaucoom
Het geld moet in eerste instantie dienen voor de financiering van de tweede klinische testfase op patiënten voor een medicijn tegen glaucoom, het hoofdprogramma van Amakem. Bij glaucoom of groene staar sterven oogzenuwcellen af door verhoogde druk in de oogbol. De ziekte leidt onbehandeld tot blindheid.
“De resultaten van die fase 2B-studie denken we ten laatste begin 2014 in huis te hebben”, zegt Jack Elands, de Nederlandse CEO van Amakem.
Beurs
Wat de volgende fase in de ontwikkeling van Amakem wordt, is nog niet uitgemaakt. “Een beursgang is zeker een van de mogelijkheden en waarschijnlijk ook een voorkeurmogelijkheid”, zegt Elands.
“Als we met het hoofdprogramma goede resultaten hebben, is dat een heel mooi moment om naar de beurs te gaan. Maar dan moet de beurs wel positiever zijn dan nu. Hoewel het in de Verenigde Staten langzaam weer verbetert, zijn er toch veel bedrijven die zich op het laatste moment terugtrekken of minder geld ophalen dan gepland.” (Be.L)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier