Limburg heeft werkloosheidskloof met Vlaanderen gedicht

© belga

Limburg heeft de werkloosheidskloof met Vlaanderen gedicht. De werkloosheidsgraad in Limburg ligt met 6,7 procent pal op het Vlaamse gemiddelde. Dat is niet meer gebeurd sinds de sluiting van de mijnen.

“Limburg beleeft economische hoogdagen”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois na een vergadering met de taskforce van het SALK (Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat).

Eind 2012 maakte Ford Europe bekend dat het de site in Genk zou sluiten, met massaal jobverlies tot gevolg. Het Limburgse actieplan SALK moest een antwoord bieden op de economische uitdagingen van de getroffen regio.

Intussen heeft de Limburgse economie een duidelijke remonte gemaakt. Van alle Ford-arbeiders die hun job verloren, heeft intussen 77 procent ander werk gevonden (of is vrijgesteld). En met een werkloosheidsgraad van 6,7 procent heeft Limburg haar de kloof met Vlaanderen gedicht.

Om die economische heropleving in de verf te zetten heeft de SALK-taskforce vrijdag nog nieuwe stappen gezet. Zo is er beslist om op de Thor-site in Genk een campus rond ‘slimme maakindustrie’ op te richten. De campus komt er op initiatief van LRM (Limburgse Reconversiemaatschappij), de stad Genk en de KU Leuven. De nieuwe campus moet de eerdere investeringen op dezelfde site (bv. T2-campus en Energyville) versterken.

Wat de terreinen van de Ford-site betreft, zit de toewijzing in de eindfase. Er zit nog één grote private logistieke speler in de laatste ronde. Bedoeling is dat de Vlaamse regering zich hierover nog voor het zomerreces uitspreekt. En wat de Limburgse Noord-Zuidverbinding betreft, daar was eerder al beslist om het dossier vlot te trekken met het decreet complexe werken. Daar is het de bedoeling om de eerste belangrijke stap in de procedure (de startbeslissing) in september te zetten.

Partner Content