Liberty Global wil Telenet volledig inlijven, toekomst Sickinghe onduidelijk
Hoofdaandeelhouder Liberty Global lanceert een bod van 35 euro per aandeel Telenet.
Het Amerikaanse kabelbedrijf noemt Telenet ‘een van onze meest succesvolle activiteiten en een essentieel onderdeel van ons groeiend pan-Europees platform’.
Liberty Global biedt 35 euro per aandeel voor de aandelen Telenet die het nog niet bezit. Dat bedrag stemt overeen met een premie van 13 procent tegenover de slotkoers van 31,10 euro. Het bedrijf van John Malone biedt zo 1,96 miljard euro voor de aandelen, wat Telenet waardeert op bijna 4 miljard euro.
Nadat de handel in het Telenet-aandeel donderdagmorgen weer geopend werd, klom de koers ruim 12 procent hoger.
Slokop
Vorig jaar kocht Liberty Global het Duitse kabelbedrijf Kabel Baden-Württemberg voor 3,16 miljard euro. Eerder kocht het al het eveneens Duitse kabelbedrijf Unitymedia voor 3,5 miljard euro.
Volgens Liberty-ceo Michael Fries toont het bod het engagement van Liberty tegenover de Belgische markt. De raad van bestuur van Telenet zal het bod bestuderen en analyseren.
Betere jaarprognoses
Uitgerekend vandaag komt Telenet op de proppen met bijgestelde prognoses. De telecomoperator uit Mechelen verwacht voor het lopende boekjaar een toename van de bedrijfsopbrengsten met 7 tot 8 procent tegenover een eerder geraamde 5 tot 6 procent. Ook de bedrijfskasstroom zou met 7 tot 8 procent groeien tegenover een eerste prognose van 5 tot 6 procent.
Weg van de beurs?
Als Liberty Global er uiteindelijk in slaagt 95 procent van de aandelen van Telenet binnen te rijven, verdwijnt Telenet mogelijk van de Brusselse beurstabellen. In dat geval moet de Belgische sterindex Bel20 herschikt worden. Dat gebeurde minder dan een jaar geleden voor het laatst toen Omega Pharma uit de sterindex verdween.
Toekomst topman Sickinghe onduidelijk
In een conference call vanuit New York liet Telenet-topman Duco Sickinghe zijn tevredenheid over het overnamebod blijken. ‘Dit is een erkenning voor de prestaties van de onderneming’, aldus de topman. Sickinghe benadrukte dat er voor de klant niets verandert, aangezien beide bedrijven op dit moment al op een aantal vlakken samenwerken. Operationeel gezien zou er voor Telenet op korte termijn evenmin iets veranderen. Over zijn eigen toekomst als CEO zei de Nederlander dat het koffiedik kijken is. De komende weken komt er meer duidelijkheid, beloofde hij.
Goede zaak voor Vlaanderen?
De Telenet-topman vindt in ieder geval van wel. “Een bedrijf zoals Telenet dat verder kan blijven investeren, lijkt mij voor de Vlaamse context een goede zaak. Ik denk dat er in België talloze bedrijven zijn die Amerikaans zijn en gelukkig ook successen kennen,” aldus Sickinghe. (Belga/BO/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier