Lanxess voert druk op stakende arbeiders op
De Duitse speciaalchemiegroep Lanxess verhoogt de druk op de stakende arbeiders van de rubberfabriek in het Antwerpse Zwijndrecht.
Lanxess schrapt enkele paragrafen uit oudere cao’s en stopt de speciale vergoeding voor chemietaken, waarbij gebruik van persoonlijk beschermingsmateriaal nodig is. Daarmee wil het de vakbonden weer rond de onderhandelingstafel krijgen.
De directie en de vakbondsafgevaardigden hadden een ontwerp-cao ondertekend, maar dat werd – volgens de vakbonden – door een ruime meerderheid van de 240 arbeiders verworpen. Zij eisen onder meer een financiële compensatie voor de maand economische werkloosheid die vorig jaar moest worden ingevoerd in de fabriek.
“Wij zien geen beweging in dit conflict op basis van de huidige akkoorden. Daarom hebben we beslist deze stap te zetten”, meldt Eddy Walraven, de CEO van Lanxess Rubber, in een persbericht. “Het is onze verantwoordelijkheid om de concurrentiekracht van deze fabriek te behouden en zo snel als mogelijk terug naar de onderhandelingstafel te komen.” Lanxess benadrukt dat de geschrapte cao-maatregelen vooral gelden voor nieuw aan te werven werknemers.
De fabriek in Zwijndrecht maakt butylrubber, dat vooral wordt gebruikt voor de productie van autobanden. De arbeiders staken officieel sinds donderdag 6 maart. Maar om de installaties geleidelijk stil te kunnen leggen, was de productie al een week eerder onderbroken. Zelfs als het tot een akkoord komt, zal het nog een week duren voordat de productie kan worden hervat. “We zijn dus al minstens drie weken productie kwijt, wat naast het aanzienlijke financiële verlies ook grote imagoschade veroorzaakt”, zegt woordvoerder Philippe Van Wassenhove. “Onze klanten zijn de Goodyears en Michelins van deze wereld. Die gaan wellicht binnenkort bij onze concurrenten kopen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier